4 tabuizované frázy, ktoré by ste svojmu dieťaťu nikdy nemali povedať

Foto: z otvorených zdrojov

Psychika dieťaťa je veľmi zraniteľná, takže sa môže ľahko zraniť

Pre rodičov je často ťažké ovládať svoje emócie, ak ich dieťa urobilo niečo zlé a v zápale momentu môžu povedať príliš veľa. Je to ešte horšie, ak dospelí pravidelne opakujú niektoré toxické frázy. Psychika dieťaťa je veľmi zraniteľná, takže sa môže ľahko zraniť. RBC-Ukraine hovorí o tom, aké frázy by sa deťom nemali hovoriť s odkazom na publikáciu Centra pre psychológiu a rozvoj Kyjevského dvora na Instagrame.

„Môžeš to urobiť lepšie“

„Predstavte si, že sa veľmi snažíte dosiahnuť nejaký výsledok, a potom vám dôležitý človek povie, že to nestačí a že si nezaslúžite pochvalu V žiadnom veku sú takéto slová veľmi zraňujúce v danom čase.“ hovoria psychológovia.

„Nič tu nie je tvoje“

„Táto veta umožňuje dieťaťu pochopiť, že ani jeho hranice, ani jeho pocity nie sú pre vás dôležité, v dome preňho nie je bezpečné miesto. Rodičia môžu bez vysvetlenia dôvodov vziať deťom všetko, čo je drahé,“ tvrdia odborníci.

„Choď preč, radšej to urobím sám“

„Jednou z hlavných funkcií rodičov je naučiť dieťa sebaobsluhe v každodennom živote Výchova čiastočne pozostáva z interakcie v domácnosti a starostlivosti o ne,“ poznamenávajú psychológovia.

Dodávajú však, že príprava večere či oprava nábytku za účasti dieťaťa zaberie oveľa viac času. Ak odmietam pomoc, rodičia nielen pripravujú dieťa o dôležité skúsenosti a nové zručnosti, ale negatívne ovplyvňujú aj sebaúctu.

„Ak sa budeš takto správať, dám ťa do detského domova.“

Nesporným lídrom medzi tabuizovanými frázami je hrozba, že sa dieťaťa zbaví, ak sa nebude správať tak, ako by chceli rodičia.

“Táto veta sa dá doslovne preložiť takto: “Milujem ťa, len keď splníš moje požiadavky a očakávania. Ak to neurobíte, nechám vás,“ vysvetľujú psychológovia.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť