5 „toxických“ fráz, ktoré by sa nemali hovoriť blízkym, najmä deťom

Foto: z otvorených zdrojov

Niekedy je lepšie mlčať, ako neskôr ľutovať, čo ste povedali.

Najväčšiu silu a vplyv majú slová vyslovené blízkymi. Keďže ich počujeme najčastejšie, ovplyvňujú formovanie nášho sebavedomia a nálady. Deti na takéto slová reagujú obzvlášť ostro, takže všetko, čo bolo povedané, berú ako nominálnu hodnotu. Prezradíme vám, čo by ste svojim blízkym nemali povedať, aby ste to neskôr neľutovali.

Aké frázy by sa nikdy nemali hovoriť blízkym, najmä deťom

  • „Frázy devalvácie“ – znižovanie alebo úplné vymazanie dôležitosti, úsilia alebo pozitívnych vlastností človeka. Napríklad: „Čo dokážeš sám, bezo mňa nemôžeš žiť,“ „Dobrá známka za štvrťrok nič neznamená, čo sa stane tento rok,“ „Si naozaj taký šéf?!“ Takéto vyhlásenia vytvárajú názor, že sa to neoplatí skúšať, spôsobujú agresivitu a znižujú sebavedomie. Takéto frázy sú obzvlášť deštruktívne pre deti, vyrastú s myšlienkou, že nie sú schopné ničoho, je nemožné, aby v živote uspeli.
  • „Frázy obviňovania a zahanbovania“ – keď namiesto kritiky konania je osoba kritizovaná. Toto sú obviňujúce frázy. Napríklad: „Ty si hlúpy, zase máš zlú známku,“ „Ako vždy si urobil neporiadok pri stole! Tieto výroky vytvárajú najmä u detí negatívny postoj k sebe a neistotu. Za akúkoľvek chybu sa človek vníma ako nehodný neurotický hanba, strach zo zlyhania, úzkosť, perfekcionizmus, dvojitý stres pri vykonávaní aj jednoduchých úloh;
  • „Frázy zanedbávania a odcudzenia“ – zámerne zdôrazňujú odcudzenie za účelom vydierania a prinútia človeka, aby podnikol určité kroky. Napríklad: „Moje oči ťa nevideli.“ Najmä deti, keď niečo také počujú, sa cítia opustené a ponížené. Preto v dospelosti ľudia neustále dokazujú svoju dôležitosť. Človek žije v predstave, že lásku si treba zaslúžiť a zanedbávanie a ignorácia sú vo vzťahoch normou.
  • „Frázy ignorovania potrieb“ – týmto spôsobom zdôrazňuje neochotu trápiť sa, uspokojovať potreby alebo prejavovať lásku. Napríklad: „Tak veľmi to chceš!“, „Váš názor ma netrápi“, „To, čo chceš, je hlúposť.“ Láska zahŕňa starostlivosť o druhých. V rodinách, kde si nik neuspokojuje svoje potreby, vyrastajú deti, ktoré často nedokážu pochopiť ich túžby a nevedia, ako ich uspokojiť.
  • Frázy „Vy-obvinenia“ sú interpretáciou názorov a vnútorného stavu žalobcu. Napríklad: „Len rozmýšľaš, ako ma zradiť“, „Viem, že ma nenávidíš, preto mi zakazuješ chodiť neskoro von.“ Ak počúvate takéto vyhlásenia, začína sa vytváranie pochybností, človek si myslí, že s ním niečo nie je v poriadku. Takýto človek ľahko podlieha manipulácii a domácemu násiliu.
Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť