6 druhov zeleniny, ktoré je najlepšie jesť výlučne surovú

Foto: z otvorených zdrojov

Niektoré z nich je najlepšie jesť výlučne surové, aby sa telo nasýtilo čo najväčším množstvom živín.

Zelenina musí byť zaradená do stravy kvôli veľkému množstvu vitamínov, ktoré obsahuje. Niektoré z nich je najlepšie jesť výlučne surové, aby sa telo nasýtilo čo najväčším množstvom živín. Informuje o tom web Foodzie.

paprika

Táto zelenina je bohatá na antioxidanty a obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Často sa griluje alebo pečie, no takto prichádzate o množstvo vitamínov.

Paprika je jednou z najlepších zelenín na konzumáciu v surovom stave, pretože má mnoho zdravotných výhod, vrátane zníženia zápalu a môže znížiť riziko reumatoidnej artritídy, osteoartritídy a cukrovky.

Jedna stredná paprika má veľa vitamínu C – takmer 150 % dennej hodnoty. Pri tepelnej úprave sa niektoré vitamíny zničia. Najlepšie je pridať do šalátov alebo použiť ako občerstvenie.

Repa

Zvyčajne sa pridáva do boršču a vinaigretu. Výborne sa však hodí do raw šalátov.

Surová repa má vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať a predchádzať zápalom, znižujú krvný tlak a vyhýbajú sa srdcovým chorobám. Cvikla obsahuje aj živiny ako vitamíny B, železo a vlákninu.

Môžete nastrúhať cviklu, mrkvu, jablká a dochutiť citrónovou šťavou a rastlinným olejom.

Cuketa

Surová mladá cuketa je v niečom podobná avokádu, takže sa skvele hodí do ľahkých zeleninových šalátov.

Stredná cuketa obsahuje asi 33 kalórií, viac ako 2 gramy bielkovín, 2 gramy vlákniny, vitamín A, vitamín C a draslík. Sú to dôležité prvky pre fungovanie tela.

Karfiol

Karfiol má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny, vitamínov C a K, sulforafanu a cholínu. Ten pomáha udržiavať štruktúru bunkových membrán a podieľa sa na tvorbe neurotransmiteru, ktorý ovplyvňuje zdravie mozgu.

Surový karfiol je podobný bežnej kapuste. Treba ho dobre umyť a rozobrať na súkvetia. Je dôležité, aby sa pri varení stratili živiny. Je lepšie ho pridať do zeleninového šalátu.

Cibuľa

Cibuľa sa často konzumuje surová a pridáva sa do šalátov, omáčok a sendvičov.

Vo svojej surovej forme má vyššie hladiny organických zlúčenín síry alebo chemikálií, ktoré majú protirakovinové účinky. Cibuľa obsahuje aj vitamíny skupiny B, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri látkovej premene, tvorbe červených krviniek a udržiavaní funkcií nervovej sústavy. Je zdrojom draslíka, ktorý je zodpovedný za rovnováhu tekutín, prenos nervových vzruchov a ďalšie procesy v tele.

Mrkva

Táto zelenina sa pridáva do teplých jedál, polievok a boršču. Surová mrkva je zdravá desiata, ktorá je bohatá na vitamín A, K a vlákninu. Pomáha tiež kontrolovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávenie.

Mrkva má vysoký obsah draslíka, ktorý vyrovnáva hladinu sodíka a pomáha odstraňovať prebytočný sodík z tela, čo znižuje stres na srdce a reguluje krvný tlak.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť