6 potravín, ktoré v letných horúčavách hydratujú vaše telo viac ako voda

Foto: z otvorených zdrojov

Lídrami v tejto problematike sú ovocie a zelenina

V lete je dôležité venovať osobitnú pozornosť pitnej vode, aby nedošlo k dehydratácii. Obyčajná voda však nemusí stačiť, musíte do stravy pridať elektrolyty, najmä ak ste dlho v horúčave. Je známe, že elektrolyty sa nachádzajú v športových nápojoch, doplnkoch a niektorých potravinách na udržanie hydratácie a doplnenie minerálov, ktoré sa stratili potom, píše CNET.

Ako zistíte, či ste dostatočne hydratovaný?

Registrovaná odborníčka na športovú výživu Gabriela Barreto hovorí, že existujú dva ukazovatele úrovne vašej hydratácie, a to váš smäd a farba vášho moču.

„Pre väčšinu ľudí môže byť vhodné piť na uhasenie smädu, na udržanie úrovne hydratácie a pre moč hľadáte bledožltú farbu,“ povedala.

Jediný čas, kedy by ste sa nemali obávať farby moču, je, keď sa ráno pocikáte ako prvé, čo býva tmavé, alebo ak užívate doplnky vitamínu B, vďaka ktorým je váš moč jasne žltý, hovorí.

Ktoré potraviny najviac hydratujú?

Je potrebné poznamenať, že väčšina potravín obsahuje určité množstvo vody, ale nie je prekvapujúce, že ovocie a zelenina sú na prvom mieste tohto zoznamu. Aby ste čo najlepšie využili hydratáciu ovocia a zeleniny, oplatí sa uistiť sa, že dodržiavate štandardné stravovacie zásady.

„Diétne pokyny odporúčajú dve až tri porcie ovocia a tri až štyri porcie zeleniny pre väčšinu dospelých,“ hovorí Barreto.

Zdôraznila, že konzumáciou odporúčaného denného množstva potravín si zvýšite hladinu hydratácie. Odhaduje sa tiež, že 20 až 30 % potrieb tekutín môže pochádzať z potravy, ktorá zahŕňa ovocie a zeleninu. Kombináciou určitých potravín si teda môžete zvýšiť hladinu hydratácie.

„Pre dostatočnú rehydratáciu sú kľúčové sacharidy, tekutiny a sodík. Sacharidy sú dôležité pre optimalizáciu vstrebávania vody a sodíka v tele,“ vysvetlila odborníčka na výživu.

Potraviny, ktoré skutočne pomôžu zlepšiť vašu úroveň hydratácie

Vodný melón

Vodný melón nie je len ovocím, ktoré sa spája s letom, ale aj dobre hydratuje organizmus, pretože obsahuje 92 % vody a obsahuje antioxidanty a vitamíny. Jeden letný recept, ktorý stojí za vyskúšanie, je uhorkovo-melónový šalát s limetkou, mätou a solenou fetou, hovorí Barreto.

uhorky

Je známe, že uhorky sú z 95 % zložené z vody a obsahujú vitamíny K, horčík a draslík.

„Túto osviežujúcu zeleninu je možné jednoducho pridať do šalátov, sendvičov, vody alebo ju konzumovať samostatne. Vďaka vysokému obsahu vody je tiež nízkokalorickou zeleninou a ideálnou potravinou, ktorú zaradíte do svojho jedálnička, ak chcete schudnúť a cítiť sa dlhšie plnšie.“

Squash

Táto zelenina je vhodná ako príloha do polievok, hranoliek, šalátov a ako príloha. V lete sú obľúbené aj tekvice, ako napríklad cuketa, sú dobrým zdrojom vitamínu C, draslíka a vlákniny a obsahujú 94 % vody.

Jahodový

Jahody sú obľúbené letné bobule, ktoré sú plné antioxidantov, vitamínov a minerálov. Ľahko sa dá pridať do smoothies, jogurtov, šalátov alebo jesť samostatne. Je tiež známe, že jahody obsahujú 91 % vody, vďaka čomu sú bobule ideálne na uhasenie smädu.

Šalát a iná listová zelenina

Šalát je z 96 % voda a obsahuje folát, vlákninu a vitamíny K a A. Špenát je bohatý na železo, kyselinu listovú, vápnik a vitamíny C a A.

„Žerucha poskytuje 100 % odporúčanej diéty pre vitamín K, ktorý je základnou živinou pre zrážanlivosť krvi a zdravie kostí. Bok choy je bohatý na vitamíny K a C, čo znamená, že akákoľvek kombinácia týchto zelených látok vám zaručene poskytne šalát.“ plné živín,“ ubezpečila publikácia.

Citrus

Ak máte radi pomaranče, grapefruity, limetky a iné druhy citrusových plodov, potom ich jedzte viac, pretože tieto plody obsahujú asi 80% vody, čo z nich robí výbornú možnosť na hydratáciu.

„Majú tiež vysoký obsah vitamínu C a vlákniny a sú dobré na podporu imunitného systému. Sú dokonca natoľko všestranné, že sa dajú pridávať do ovocných šalátov, jedia sa samostatne, pridávajú do vody či šalátov a dokonca sa používajú ako marináda na bielkoviny ako kuracie mäso alebo ryby.“ , – doplnené v publikácii.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť