6 pravidiel pre jarné upratovanie domova: Tu je to, čo vás skutočne zachráni pred depresiou

Foto: z otvorených zdrojov

Prečo je neporiadok pre ľudí deštruktívny a aké metódy vám pomôžu rýchlo sa vysporiadať s odpadom

Neporiadok v dome pôsobí deštruktívne na psychiku a môže spôsobiť, že človek priberie. Tiež zhoršuje pamäť, kazí stravovacie návyky a znižuje kontrolu nad reakciami. Preto je veľmi dôležité nielen pravidelne upratovať, ale venovať sa aj sezónnemu upratovaniu – vyhadzovaniu všetkého nepotrebného.

Prečo je neporiadok pre človeka deštruktívny a aké metódy vám pomôžu rýchlo sa vysporiadať s odpadom, hovorí RBC-Ukraine s odvolaním sa na článok v časopise Elsevier.

Prečo neporiadok v dome zhoršuje náš stav

Vedci tvrdia, že medzi neporiadnym domovom alebo pracoviskom a duševným zdravím existuje jednoduché spojenie – keď zvíťazí chaos, duševné zdravie prehrá.

Niektorí ľudia dávajú veci do poriadku, keď sú nahnevaní alebo nervózni, a iní to robia, aby si zhromaždili myšlienky. Psychológovia tvrdia, že ide o prirodzený proces, keďže poriadok upokojuje. Ale neporiadok v 100% prípadov zhorší vašu pohodu a zlomí vašu psychiku.

„Zhoršuje pamäť, kazí stravovacie návyky, znižuje kontrolu nad reakciami. Neporiadok zvyšuje riziko vzniku porúch nálady a narúša koncentráciu a rozhodovanie. Potláča kreativitu, znižuje produktivitu a vyčerpáva energiu,“ vysvetľuje doktorka Faith Coleman.

Musíte stráviť veľa času hľadaním stratených vecí. Niekedy je ešte jednoduchšie vzdať sa a kúpiť si nové, pretože nájsť niečo v neporiadku je nemožná úloha.

Neporiadok tiež sťažuje komunikáciu a môže dokonca zničiť vzťahy, pretože ľudia sú rozptyľovaní vizuálnym šumom a nemôžu sa sústrediť na druhú osobu.

„Mnohé štúdie ukazujú, že náš životný priestor je naším „psychologickým domovom“, mali by sme ho cítiť ako miesto, kde sa budeme cítiť pohodlne a bezpečne.

V skutočnosti niektoré štúdie ukazujú, že neporiadna domácnosť má na ženy horší dopad. Pociťujú zvýšené hladiny stresového hormónu kortizolu a zvýšené príznaky depresie.

Na mužov ale neporiadok až taký vplyv nemá.

Aké sú výhody odpratania?

  • Zlepšuje vašu náladu: váš mozog sa uvoľní, keď sa vybavíte
  • Pomáha vám schudnúť: ak je váš domov v poriadku, menej vás láka prejedať sa
  • Zlepšuje výkon: Je ľahšie sa sústrediť, keď nie je žiadny vizuálny šum
  • Znižuje úzkosť: Stále sa cítite nervózne z toho, že ste leniví a robíte neporiadok.
  • Zlepšuje spánok: organizované prostredie zlepšuje kvalitu spánku
  • Zefektívňuje komunikáciu: neexistuje žiadny vizuálny šum, ktorý by vás rozptyľoval

Aké pravidlá vám pomôžu vyčistiť váš domov?

Každá vec by mala mať svoje miesto

Znie to veľmi očividne, ale v skutočnosti je každý domov plný „túlavých“ vecí. Pokúste sa jasne umiestniť všetko na police. Kúpte si praktické organizéry na uskladnenie, nádoby na potraviny a odpadkový kôš na papiere. Keď máte okolo seba veci, ktoré vám pomáhajú udržiavať poriadok, nechcete ich zapĺňať všelijakými odpadkami.

Nenechávaj si veci zo súcitu

Každý z nás má oblečenie, na ktoré sa v skrini už dlho zbiera prach, alebo veci do domácnosti a darčeky, ktoré vôbec nepoužívate. To všetko sa dá predať, darovať alebo jednoducho vyhodiť. Čím menej zbytočností, tým viac sa pozornosť presúva na to, čo je skutočne potrebné.

Rozoberte balík s balíkmi

Tým sa uvoľní tá istá zásuvka pre cenné predmety v domácnosti. Navyše, všetky nepotrebné obaly sa dajú aj vyhodiť – načo také zbytočnosti potrebujete.

Vymeňte staré za nové

Ak chápete, že vaša blúzka je už dávno po odchode do dôchodku, potom ju neopravujte, ale kúpte si novú. Tento zvyk vám pomôže nemilosrdne sa zbaviť všetkého, čo už neprináša žiaden úžitok – uvidíte, ako vám ruka začne siahať po nepotrebných veciach.

Nekupujte príliš veľa

Pred vykonaním ďalšej objednávky v internetovom obchode si 2-3 krát premyslite. Urobte to isté so všetkými ostatnými impulznými nákupmi. Zamyslite sa: naozaj to potrebujete? A všetko nepotrebné možno rozdať, predať alebo jednoducho vyhodiť.

Pravidelne sa zbavujte

Stanovte si pravidlo, že veci prehodnotíte v určitom časovom rámci. Napríklad na začiatku každej sezóny. Pomôže to vyčistiť oblasť okolo vás.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť