7 dôvodov, prečo pestovať oregano v záhrade

Oregano je aromatické a vždy príjemné na chuť a stane sa obľúbeným doplnkom čaju. Pre mnohých záhradkárov sa oregano už desaťročia pestuje samo výsevom. Ak sa rozhodnete zaobstarať si túto voňavú rastlinu, potom je jej výsadba veľmi jednoduchá.

Výsadba oregana vždy začína výberom miesta neodporúčam ho vysádzať na plné slnko, rastlina je viac tieňomilná. Áno a zo samovýsevu mi vždy vyrastie v tieni. Skúšal som ju presadiť na slnečné miesta, ale nič dobré z toho nebolo, listy sa zmenšili a farba nebola rovnaká.

Semená je možné zakúpiť alebo požiadať od známych letných obyvateľov, je lepšie zasiať koncom marca, aby sa prvý zber uskutočnil už v máji. Polievanie a odstraňovanie buriny sú hlavné poľnohospodárske činnosti. Nemusíte ho kŕmiť; rastie sebestačne a nevyžaduje veľa živín.

5 dôvodov, prečo by ste mali pestovať túto korenistú rastlinu:

1. Oregano je dobrá medová rastlina. Počas kvitnutia láka na moje stránky užitočný hmyz.

2. Kvitnúce oregano spolu s ďalšími kvetmi urobí vašu záhradu oveľa farebnejšou, má žiarivé kvety, ktoré nie nie, ale priťahujú vašu pozornosť..

3. Jeho aróma priláka užitočný hmyz, ako sú včely, ktoré opeľujú aj iné rastliny. Mimochodom, odplaší aj „nechcených“ hostí v záhrade.

4. Vetvička sušeného oregana umiestnená v skrini vás zbaví molí.

5. Pestovanie tejto rastliny je veľmi jednoduché – ľahko sa rozmnožuje ako semenami, tak aj delením kríka.

Ako kvitne oregano

Slnečné miesta a zálievka

Všetky rastliny milujú slnečné miesta na mieste a oregano nie je výnimkou. Nie vždy je však možné nájsť takéto miesto pre túto rastlinu. Našiel som také miesto v krajine a tiež som zasadil oregano vedľa plotu pri dome. Výhonky oregana vysadené pri plote sa však predĺžili, takže ich musím priviazať k opore.

Dokonca aj zrelé kríky oregana niekedy vyžadujú napichovanie, pretože sa rozširujú a môžu sa rozpadnúť aj v prípade rozptýleného tieňa. Keďže oregano je bylinka, nepoužívam minerálne hnojivá, iba humus.

Záhon s oreganom

Oregano zvyčajne získava dostatok vlahy z prirodzených zrážok, no počas extrémnych horúčav ho polievam. Pri sušení strihám výhonky asi v tretine zhora. V zime nemusím nevyhnutne rezať výhonky, ale na jar ľahko čistím kríky.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť