7 príznakov toxických rodičov, ktorí ničia životy svojich detí bez toho, aby si to uvedomovali

Foto: z otvorených zdrojov

Rodičia sú ľudia. To znamená, že môžu robiť chyby, kričať alebo robiť potenciálne škodlivé veci svojim deťom.

Niekedy môžu rodičia kritizovať dieťa alebo kontrolovať jeho voľný čas a starať sa o bezpečnosť a úspech svojho syna alebo dcéry. Takéto správanie však môže byť nielen príznakom toxicity, ale môže viesť aj k psychickej traume. RBC-Ukraine hovorí o tom, ako sa prejavuje toxicita rodičov voči deťom.

Ako sa toxickí rodičia líšia od normálnych rodičov?

Keď ľudia hovoria o toxických rodičoch, zvyčajne opisujú rodičov, ktorí sa neustále správajú tak, že ich deti majú pocit viny, strachu alebo dlhov. Ich činy nie sú ojedinelé prípady, ale vzorce správania, ktoré negatívne ovplyvňujú život dieťaťa.

Faktom je, že rodičia sú ľudia. To znamená, že môžu robiť chyby, kričať alebo robiť potenciálne škodlivé veci svojim deťom – dokonca aj náhodne. Ich charakteristickou črtou je však zlepšenie situácie a náprava.

Toxickí rodičia sa na druhej strane viac zaujímajú o svoje potreby ako o to, či sú ich činy škodlivé alebo deštruktívne. S najväčšou pravdepodobnosťou sa neospravedlnia – ani nepriznajú, že ich činy boli nesprávne. A zneužívanie alebo zanedbávanie zvyčajne pokračuje alebo postupuje.

Známky toxických rodičov

Medzi príznaky toxicity, ktoré rodičia prejavujú, patria:

Berúc do úvahy len vaše potreby

Toxickí rodičia často kladú svoje vlastné potreby, túžby a potreby nad potreby svojich detí. Môžu sa najskôr postarať o svoje základné potreby a nakoniec o potreby svojich detí. Škodí najmä dojčatám a malým deťom, ktoré sa nedokážu o seba postarať.

Úplná kontrola

Toxickí rodičia sa nadmerne zapájajú do života svojich detí až do takej miery, že to obmedzuje slobodu, nezávislosť a individualitu dieťaťa.

Medzi príznaky toxického rodičovstva patrí napádanie osobného priestoru dieťaťa a očakávanie od detí, že sa budú prispôsobovať predstavám svojich rodičov o tom, aké by „mali“ byť, namiesto toho, aby dali deťom slobodu rozvíjať svoje vlastné záujmy a ciele.

Narcizmus

Potreba nadmerného obdivu a narcizmu sú ďalším znakom toxických rodičov. Takíto rodičia očakávajú, že ich deti budú chváliť a obdivovať, a ak sa to nepodarí, môžu byť nahnevaní, rozhorčení a manipulatívni.

Takíto rodičia zvyčajne nevzdávajú svojim deťom rovnaký obdiv a obojstrannú pochvalu.

Nedostatok podpory dieťaťa

Toxickí rodičia majú tendenciu nepodporovať rozhodnutia, záujmy a úspechy svojich detí. Môže to mať veľa rôznych psychologických dôvodov, vrátane závisti, nezodpovednosti alebo potreby ovládať. Bez ohľadu na to to môže byť bolestivé pre deti, ktoré potrebujú súhlas rodičov.

Nedostatok emocionálnej kontroly

Rodičia, ktorí sú toxickí, môžu využívať svoje deti ako východisko pre svoje emócie. Môžu to napríklad vytiahnuť na svoje deti, keď sa hnevajú na svojho manželského partnera. Pre deti to môže byť bolestivé a mätúce – a určite to dieťa nenaučí zdravému spôsobu vyjadrovania emócií.

Nezodpovednosť

Toxickí rodičia nepreberajú zodpovednosť za negatívne dôsledky svojho správania – a hľadajú vonkajšie dôvody, aby vinu preniesli na iných. Bohužiaľ, keď rodičia robia takéto veci, deti majú zvyčajne menšiu kontrolu.

Toxickí rodičia môžu dokonca obviňovať svoje deti zo všetkého, čo sa deje, namiesto toho, aby riešili svoj vlastný život.

Manipulácia

Toxickí rodičia sa vyznačujú neustálym manipulačným správaním – emocionálne nútiť svoje deti k niečomu. Môžu tiež používať taktiky, ako sú lichôtky alebo gaslighting, pretože sa naučili, že takéto manipulatívne správanie je prijateľným spôsobom, ako získať požadované výsledky od ostatných.

Deti, ktoré žijú v takýchto rodinách, sa môžu stať obeťami manipulátorov, pretože sú na tento vzorec správania zvyknuté.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť