9 potravín, ktorým by ste sa mali vyhýbať

Foto: z otvorených zdrojov

Mastné a spracované potraviny sú hlavným zdrojom „zlého“ cholesterolu vstupujúceho do tela.

Vysoká hladina cholesterolu v krvi vyvoláva tvorbu takzvaných plakov v cievach, čo zhoršuje krvný obeh v cievach. Mastné a spracované potraviny sú hlavným zdrojom „zlého“ cholesterolu vstupujúceho do tela.

Eat This, Not That hovorí o tom, ktoré potraviny by ste mali obmedziť kvôli vysokému obsahu cholesterolu.

Slanina

Výskumný lekár Kieran Campbell hovorí, že tučné a vysoko spracované mäso, ako je slanina, zvyšuje hladinu cholesterolu, pretože má vysoký obsah nasýtených tukov. American Heart Association odporúča obmedziť príjem nasýtených tukov na menej ako 6% denných kalórií. To je 13 gramov denne pri diéte s 2 000 kalóriami.

Fazuľa môže byť užitočnou náhradou slaniny. Výskum ukazuje, že nahradenie červeného mäsa rastlinnými bielkovinami môže pomôcť znížiť „zlý“ LDL cholesterol a zlepšiť ďalšie kardiometabolické rizikové faktory.

Kokosový olej

Kokosový olej sa skladá predovšetkým z nasýtených tukov, o ktorých je známe, že zvyšujú zlý cholesterol. Recenzia z roku 2020 publikovaná v časopise American Heart Association Circulation zistila, že konzumácia kokosového oleja výrazne zvýšila hladinu LDL cholesterolu v porovnaní s rastlinnými olejmi obsahujúcimi menej nasýtených tukov.

Nahraďte kokosový olej extra panenským olivovým olejom.

T-Bone steak (s kosťou)

Steakov sa netreba vzdávať, stačí si vybrať menej tučné kusy mäsa. Chudé červené mäso je bohaté na živiny, ktoré poskytujú zdravotné výhody.

Odborníci odporúčajú vybrať si hovädzie mäso, konkrétne kus nazývaný „chrbát“. Poznamenávajú však, že červené mäso nie je proteín, ktorý by ste mali jesť pravidelne, ak máte vysoký cholesterol. American Heart Association odporúča obmedziť príjem červeného mäsa na 90 gramov týždenne.

Sladké nápoje

Konzumácia nadmerného množstva sladených nápojov, ako je sóda a ovocné nápoje, je spojená s dyslipidémiou, abnormálnymi hladinami cholesterolu a triglyceridov v krvi. Odborníci na výživu odporúčajú nahradiť sladký nápoj nesladeným ľadovým čajom alebo vodou.

Klobásy a klobásy

Klobása je ďalšie spracované mäso s vysokým obsahom tuku, ktoré by ste mali obmedziť, ak máte vysoký cholesterol. 5 mm hrubý kus údenej bravčovej klobásy obsahuje 1,5 gramu nasýteného tuku alebo 11 % dennej hodnoty podľa smerníc American Heart Association. Má tiež vysoký obsah sodíka a tuku.

Ak nie ste pripravení vzdať sa párkov a párkov, vyberte si výrobky s menším množstvom tuku a sodíka a viac prírodných zložiek.

Mrazená pizza

Jedna (199 g) porcia mrazenej syrovej pizze obsahuje 8,5 g nasýtených tukov, čo je 65 % dennej hodnoty. Pridanie akéhokoľvek druhu tučného mäsa, ako je klobása alebo feferónky, znamená ešte viac nasýtených tukov.

Namiesto mrazenej pizze je teda lepšie jesť viac ovocia alebo zeleniny, ktoré vášmu telu dodajú vlákninu bez toho, aby uškodili vášmu cholesterolu.

Maslo

Maslo obsahuje 7,3 gramov nasýtených tukov na polievkovú lyžicu. Je lepšie nahradiť tento produkt olivovým olejom a avokádom. Recenzia z roku 2023 publikovaná v Cureus zistila, že avokádo môže znížiť hladinu zlého cholesterolu.

Granulové tyčinky

Tieto tyčinky sú propagované ako zdravá výživa, no veľmi často sú škodlivé. Niektoré značky granoly obsahujú palmový olej a pridaný cukor, dve zložky, ktoré ovplyvňujú hladinu cholesterolu.

Revízna štúdia z roku 2014 publikovaná v American Journal of Nutrition zistila, že vysoký príjem cukru bol spojený s vyššími hladinami „zlého“ cholesterolu. Štúdia však bola malá, a tak si vyžiadala viac vedeckej práce.

Jedna chrumkavá granolová tyčinka obsahuje takmer 3 gramy nasýtených tukov. Tieto tyčinky je lepšie nahradiť čerstvým ovocím, celozrnnými krekrami, prípadne nesolenými orechmi.

Čokoládové sušienky

Čokoládové sušienky, muffiny, šišky a podobné výrobky obsahujú nezdravé tuky a cukor. Netreba sa takého jedla úplne vzdať, ale mali by ste ho jesť aspoň s mierou.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť