9 pravidiel od odborníka na výživu, ako si udržať zdravie čriev

Foto: z otvorených zdrojov

Výživa v tom zohráva kľúčovú úlohu, pretože práve tak si môžete zabezpečiť rozmanitosť prospešných baktérií v črevách

70% našej imunity sa tvorí v črevách, preto je také dôležité starať sa o jej zdravie. Výživa v tom zohráva kľúčovú úlohu, pretože si tak zabezpečíte množstvo prospešných baktérií vo vašom čreve. RBC-Ukrajina hovorí o tom, ako si udržať zdravie čriev, s odvolaním sa na publikáciu odborníčky na výživu Anastasie Goloborodko na Telegrame.

Ako podporiť svoj črevný mikrobióm

„Žijú v nás 2-3 kg baktérií, ktoré sú zodpovedné za náladu, správanie, potravu, imunitnú odpoveď, vzhľad pokožky. Dôležitá je tu absencia chorôb/diagnóz a bakteriálna diverzita, ktorú som nazbieral v skratke jasné body, ako podporiť črevný mikrobióm,“ – hovorí odborník na výživu.

Je potrebné dodržiavať nasledujúce pravidlá:

  • vyberte si čo najviac biopotravín, ako aj domáce chemikálie, pretože telo absorbuje rôzne látky aj cez pokožku, riad a bielizeň. Preto by malo byť menej chemikálií/toxínov/pesticídov/hormónov
  • sledovať kvalitu pijana. Minimalizujte používanie plastov
  • nezneužívajte farmakológiu: antibiotiká, nesteroidné protizápalové lieky a inhibítory protónovej pumpy. V opačnom prípade riskujete stratu celistvosti stien gastrointestinálneho traktu a narušenie rovnováhy baktérií
  • Váš jedálniček by mal každý deň obsahovať probiotické potraviny (kyslú kapustu a iné fermentované) a rezistentné škroby. Vylúčiť by ste mali aj potraviny, na ktoré určite budete mať reakciu.
  • Strava by mala byť založená na celých potravinách: zelenina, bylinky, ovocie a bobule, orechy a semená, avokádo a nerafinované rastlinné oleje 60-70%. Vajcia, celozrnné obilniny/cícer/šošovica, pseudocereálie, organické nesladené fermentované mliečne potraviny, pokiaľ nie sú kontraindikované, morské plody, ryby a hydina s kosťou
  • nesmažte, kým nedôjde k údeniu a tvorbe kôry, vyhýbajte sa rafinovanému oleju a ďalším sladidlám
  • Strava by mala obsahovať sladké ovocie (jablká, hrozno, melón, čerešne, figy, datle atď.), strukoviny/fazuľu, škrobové zemiaky, kukuricu a hrach. Ale ak máte problémy s gastrointestinálnym traktom, znížte spotrebu týchto produktov. Vylúčte sladené nápoje
  • Bylinky a rastliny prospešné pre črevá sú: berberín, kyselina carrylová, kvercetín, monolaurín, glutamín, chlorofyl, Saccharomycetes boulardii, kurkumín
  • starajte sa o svoje duševné zdravie: meditujte, cvičte jogu, plávajte, pretože kým bude úzkosť a napätie, prácu upravia stresové hormóny
Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť