Ak dieťa málo jedáva: dôvody a tipy pre rodičov malých detí

Foto: z otvorených zdrojov

Prečo dieťa jedáva málo jedla a prečo je to pre dieťa nebezpečné?

Rodičia malých detí sa často obávajú, že ich dieťa veľmi málo zje a celkovo má slabú chuť do jedla. S najlepšími úmyslami sa rodičia snažia svoje dieťa kŕmiť násilím. Ale to môže poškodiť dieťa. Malé deti vyžadujú osobitný prístup, čo si mnohí rodičia neuvedomujú.

Prečo dieťa jesť zle – dôvody

Zlá chuť do jedla u dieťaťa sa môže vyskytnúť z mnohých dôvodov. Vaše dieťa mohlo dostať vírus alebo ho bolieť bruško. Časté sú aj rozmary – dieťa sa dožaduje chutného jedla a všetko ostatné odmieta.

Rodičia sa často nadmerne obávajú nechutenstva svojho dieťaťa a hovoria svojmu dieťaťu, aké dôležité je veľa jesť. V takom prípade môže dieťa odmietnuť jesť vzdor svojim rodičom.

Mnohí rodičia robia chyby vo výžive a nútia svoje dieťa jesť do hodiny, zjesť všetko jedlo na tanieri a jesť nemilované jedlá. Aby dosiahli to, čo chcú, rodičia sa môžu uchýliť ku kriku a vyhrážkam, ultimátam a záchvatom hnevu. Potom sa proces jedenia stane pre dieťa stresovou situáciou a problémy s chuťou do jedla sa môžu zhoršiť.

Rada pre rodičov, ak sa ich dieťa zle stravuje

Slávny ukrajinský pediater Evgeniy Komarovsky povedal, čo robiť, ak má dieťa zlú chuť do jedla. Zostavil desať tipov pre rodičov malých detí.

  • Nemali by ste svojmu dieťaťu neustále hovoriť o tom, aké dôležité a zdravé je jesť – je to kontraintuitívne.
  • Nikdy neukazujte svojmu dieťaťu, že jeho túžba alebo neochota dojesť je pre vás dôležitá.
  • Je prísne zakázané nútiť dieťa do jedla vydieraním, vyhrážkami, krikom alebo povzbudzovaním. Nútené jedlo sa nestrávi normálne, pretože žalúdok nevyprodukoval dostatok kyseliny na trávenie. Nechajte svoje dieťa jesť toľko, koľko mu chuť do jedla dovolí, ale nie viac.
  • Ak sa vaše dieťa začne pri jedení rozptyľovať, odvráti sa od lyžičky alebo priamo povie, že už nechce jesť, mali by ste prestať jesť.
  • Ak máte problémy s chuťou do jedla, musíte dbať na to, aby si dieťa medzi jedlami samo nenašlo jedlo a vyhýbať sa treba aj príkrmom.
  • Vo fáze vytvárania menu sa môžete svojho dieťaťa opýtať, čo chce viac. Ak však dieťa po podávaní jedla chce nahradiť jedlo, nemôžete sa vzdať. Dieťa musí rešpektovať prácu iných ľudí.
  • Jednoduchými spôsobmi, ako povzbudiť chuť do jedla, je jesť menšie porcie, zväčšiť intervaly medzi jedlami alebo jedlo zredukovať.
  • Sladkosti otupujú pocit hladu, preto dieťa so zlou chuťou do jedla by malo dostávať sladkosti až po jedle.
  • Aby dieťa „prebudilo“ chuť do jedla, musí sa viac pohybovať. Je nepravdepodobné, že vaše dieťa bude chcieť jesť, ak bude celý deň ležať v posteli.
  • Dôležité je uistiť sa, že dieťa nechce jesť, ale môže. Zlá chuť do jedla nie je nebezpečná, ale ak vášmu dieťaťu ublíži jesť, mali by ste sa okamžite poradiť s lekárom.
Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť