Je február, čo znamená, že je čas zasiať prvú zeleninu na priesady. Ja osobne sa budem najskôr zaoberať paprikou a aby boli sadenice silné, je dôležité ich pestovať v pripravenej pôde, ktorá dokáže poskytnúť všetky potrebné živiny. Ak máte lampy na osvetlenie, môžete siať v januári. Osobne nerád riskujem a sejem o niečo neskôr, aby som nenaťahoval sadenice. A tak prejdime k tomu najdôležitejšiemu – pôde.
Ako si vybrať pôdu pre sadenice
Najprv sa musíme rozhodnúť, akú plodinu budeme siať, napr.
- Kapusta a uhorky majú radi neutrálnu kyslosť pH 6-7
- Odporúčané pH papriky je 6-6,5
- Paradajky potrebujú mierne kyslé pH 5,5-6,6
A ak príde z iného uhla pohľadu, potom je všetka táto kyslosť dôležitá pre už silné rastliny, ale nie pre sadenice. Obzvlášť úrodná pôda nie je pre pestovanie sadeníc taká dôležitá a veľmi nepodporuje klíčenie semien. Hlavná kvalita pôdy by mala byť: dobrá priepustnosť vzduchu, mala by byť voľná.
Takmer všetky svoje sadenice pestujem na jednom type pôdy, je to trávniková pôda, trocha rašeliny, piesku a perlitu.
Ak chcete vytvoriť dokonalú pôdu, zmiešajte niekoľko častí:
- rašelina, piesok, drevený popol (10:5:0,1);
- trávniková pôda, humus, vermikulit (5:4:1);
- trávniková pôda, humus, nížinná rašelina (2:2:6);
- vermikompost, trávniková pôda, vermikulit (5:5:1)
Na tieto účely je lepšie pripraviť pôdu na jeseň a uložiť ju aspoň na balkón alebo v pivnici. V opačnom prípade odporúčam kúpiť univerzálnu pôdu na sadenice v každom obchode so semenami.
Ako dezinfikovať a pripraviť pôdu na siatie semien
Je na to viacero spôsobov, najradšej to zalejem roztokom manganistanu draselného a semienka vždy namočím na niekoľko hodín do slabého roztoku manganistanu draselného.
Alebo druhý spôsob, ktorý je menej nákladný, je ohrievanie pôdy v peci. Ako to urobiť správne:
Rúru zapneme na 90 stupňov na plech vysoký 5-6 cm a prikryjeme alobalom. Pôdu zahrievame 60 minút. Potom ošetrite pôdu Fitosporínom. Semená môžu byť zasadené najskôr po niekoľkých dňoch.
Obe metódy eliminujú plesňové infekcie a iné choroby sadeníc.