Aké sú štyri znaky, ktoré naznačujú, že konzumujete príliš veľa soli?

Foto: z otvorených zdrojov

Príliš veľa soli môže spôsobiť vysoký krvný tlak a srdcové choroby

Soľ je pre ľudské telo nevyhnutná, pretože podporuje rôzne procesy. A neodporúča sa ho úplne vylúčiť zo stravy. Na svete je však úplne iný problém – jeme priveľa soli a škodí to nášmu zdraviu. Fit for fun nám hovorí, aké štyri znaky naznačujú, že konzumujeme príliš veľa soli.

Koľko soli telo potrebuje?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje pred následkami nadmernej konzumácie soli. Naša každodenná strava nám poskytuje nielen správne množstvo soli, ale dáva nám aj oveľa viac, ako potrebujeme. Len jedna celozrnná žemľa pokryje našu dennú potrebu približne 1,5 g denne.

Medzinárodné výživové spoločnosti odporúčajú, aby mladí ľudia a dospelí neprekročili 6 gramov (asi 1 čajovú lyžičku) denne.

Stojí za zváženie, že okrem toho, že soľ používame ako korenie pri varení, používame ju aj v hotových výrobkoch, takmer vo všetkých.

Čo sa stane s telom s príliš veľkým množstvom soli?

Príliš veľa soli môže spôsobiť vysoký krvný tlak a kardiovaskulárne ochorenia. Podľa výskumov zomiera každý rok asi 1,6 milióna ľudí kvôli pravidelnému prebytku soli v strave.

Ste neustále smädní?

Vaše telo bude túžiť po vode, najmä po zjedení veľkého množstva spracovaných potravín. Telo potrebuje určité množstvo soli na reguláciu vodnej rovnováhy v bunkách.

Sodík v soli je zodpovedný aj za prenos nervových vzruchov, reguláciu srdcovej frekvencie a funkciu svalov. Ak je koncentrácia príliš vysoká, mozog kričí: treba vodu! A cítime smäd.

Ak nič nepijeme, v určitom okamihu môže nasledovať zmätenosť, bolesti hlavy, strata vedomia – to všetko kvôli nerovnováhe vodnej bilancie. Neustály smäd však môže byť aj príznakom cukrovky.

Časté bolesti hlavy

Pocit pálenia alebo pulzovania medzi spánkami môže mať mnoho príčin. Bolesť často spôsobuje okrem stresu aj nedostatok vody alebo príliš slané jedlá.

Premýšľajte o tom, čo ste jedli predtým, než začala bolesť. Príliš veľa soli spôsobuje rozšírenie ciev v mozgu, čo spôsobuje bolesti hlavy.

Nadúvanie

Na rozdiel od nadúvania spôsobeného strukovinami alebo kapustou, ktoré vyvolávajú plynatosť, je nadúvanie spôsobené príliš veľkým množstvom soli spôsobené vodou.

Ak je v krvi príliš veľa sodíka, voda vyteká z buniek a spôsobuje opuch. To je zvyčajne okamžite viditeľné na prstoch rúk a nôh. Trpieť však môže aj žalúdok.

Vaše jedlo je bez chuti

Ak ste si zvykli na veľa soli v jedle, vaše cestoviny a šalát už nebudú chutiť jemne korenené. Pretože vaše chuťové bunky si na soľ zvyknú. Ale toto sa dá zmeniť. Dochuťte si jedlo zdravšími alternatívami, ako sú čerstvé bylinky, čili paprička alebo citrónová šťava.

Postupne si vaše chuťové bunky zvyknú na zmeny a prestanú vyžadovať ďalšie porcie soli.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť