Ako dlho sušiť zemiaky po vykopaní a je potrebné ich umyť?

Mnoho záhradkárov musí kosiť vršky zemiakov, nie je vždy možné dávať pozor na záhradu a môžu nastať okolnosti, ale záhrada bez údržby pomerne rýchlo zarastie. A aby bol zber zemiakov jednoduchší, mnohí jednoducho vezmú orezávač a prejdú cez všetky vrcholy. Samozrejme, že sa to dá a niekedy by sa to malo urobiť, ale až potom, keď zemiaky odkvitnú a vy sa chystáte zozbierať úrodu.

Musím pokosiť vršky zemiakov?

Keď je silný dážď, nie je vždy možné pripraviť hriadky so zemiakmi na kopanie, potom, či sa vám to páči alebo nie, musíte pokosiť vrcholy, čo vám umožní lepšie vysušiť pôdu medzi riadkami a vykonať vykopávanie zemiaky oveľa jednoduchšie.

Mimochodom, nie raz som počul mýtus o tom, že ak dva týždne pred kopaním pokosíte vršky zemiakov, zvýši to úrodu, vyskúšal som to z vlastnej skúsenosti a poviem, že je to len príbeh.

Jediné zvýšenie úrody som dosiahol sadením zemiakov pod rúbanisko. Zemiaky sa určite zväčšili o 20 percent, od minulého roka som nezmenil odrodu a nezasadil som ich zo zásob.

Ako sušiť zemiaky

Ako sušiť zemiaky po vykopaní.

Na okopávanie asi nie som jediný, kto vždy čaká na slnečný a sychravý deň, ľahšie sa okopáva a môžete si urobiť piknik z čerstvo vykopaných zemiakov a upiecť ich v grile.. Ale radšej sa uistite dopredu a pozri si predpoveď počasia, aby bolo v najbližších dňoch jasno a slnečno, inak mi hrozí, že nabehnem do dažďa, čo znamená ďalšie starosti s dodatočným sušením.

Zemiaky okopávame vidličkou na zemiaky, ak budete kopať lopatou, určite dostanete veľa nakrájaných zemiakov. Po vykopaní nechajte zemiaky na páse uschnúť, zvyčajne stačí 1,5 – 2 hodiny.

Najprv zbierame semená, potom veľké, potom stredné a zvyšné drobnosti. Malé zemiaky na uskladnenie neodkladám, nie je ich až tak veľa, necháme ich na tmavom chladnom mieste a varíme pre kurčatá. Keď nechováme sliepky, dáme ich niekomu, koho poznáme, ako hospodárske zvieratá.

Zemiaky po vykopaní.

Jednoduché pravidlo, zemiaky nezbierajte hneď, ak to počasie dovolí, sušte ich 3-4 hodiny, ideálne pol dňa, potom ich môžete pokojne vybrať vo vreciach. Nechám ich pár dní vo vreciach s prístupom na vzduch a až potom dám do pivnice. Zemiaky sa potom dajú dobre skladovať celú zimu.

Mimochodom, zemiaky po vykopaní neumývajte, ako radia mnohí amatéri, jednoducho zničíte úrodu. Obchody predávajú vyprané na rýchly predaj, nie na skladovanie. Napriek tomu nie nadarmo si na zber vyberáme slnečný a suchý deň.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť