Ako dosiahnuť bujné kvitnutie petúnií

Petúnie sú najlepšou kvetinou na záhon, a to nie je môj názor väčšiny záhradníkov. Úhľadné a svetlé kvety vás môžu potešiť svojím kvitnutím oveľa dlhšie, než si myslíte. To si nepochybne vyžaduje skúsenosti a trochu úsilia. Prezradíme vám, ako na to a vaše petúnie rozkvitnú ešte veľkolepejšie.

Výber kvetináčov

Veľa závisí od výberu kvetináčov, pretože ak je koreňový systém malý, neznamená to, že môžete použiť malú nádobu. Čím väčší objem pôdy, tým lepšie rozloženie vlhkosti a teploty. Väčší objem pôdy na slnku tak rýchlo nevysychá ani sa nezohrieva.

Pre trpasličie kríky je vhodný aj 2-litrový objem, ale pre bujne rastúce si musíte kúpiť aspoň 6 litrov. Je lepšie zasadiť jeden krík do jedného kvetináča, ale ak sa v rozpore s odporúčaniami rozhodnete vysadiť pár alebo dokonca 3 trpasličie kríky, ako to zvyčajne robím, kúpte si 6-litrovú nádobu.

Dôležitú úlohu zohráva aj materiál, z ktorého sú hrnce vyrobené, pretože teplo zo slnečného ohrevu sa rovnomerne rozloží po keramike či dreve.

Hnojenie pre bujné kvitnutie

Petúnie je potrebné kŕmiť pravidelne, ideálne každé 2 týždne. Na tento účel môžete použiť komplexné kvetinové hnojivá. Pravidelné kŕmenie predĺži kvitnutie a ochráni kvety pred chorobami, ako je chloróza.

Správne zalievanie petúnií

Polievanie Petúnie sa vykonáva individuálne a závisí od objemu pôdy, čím viac pôdy, tým menej často zalievame. V dobre zvolenom črepníku a pôde vydrží vlhkosť dlhšie a to je pre kvety oveľa priaznivejšie. Petúnie bude potrebné polievať častejšie, ak budú celý deň na slnečnom mieste a bez ochrany pred vetrom. V tomto prípade sa voda rýchlejšie odparí. Ako vidíte, podmienok môže byť veľa, treba to určiť pri polievaní, ale pôda by sa nemala nechať vyschnúť.

Štipkanie petúnií

Takáto udalosť zvýši počet púčikov šetrením zdrojov. Stáva sa, že rastlina získa veľa zelenej hmoty, ale produkuje veľmi málo pre kvety. To znamená, že by sa nemalo vykonávať žiadne prerezávanie ani štipce. Rastúce body na výhonkoch včas odstráňte.

Mnoho záhradníkov odporúča vytvárať petúnie vo fáze sadeníc. Keď sa vytvorí niekoľko silných výhonkov, skrátime bočné o 3 listy, ale nedotýkame sa toho v strede. Prečítajte si viac o sadeníc Petúnie a technológii pestovania.

Rating
( 1 assessment, average 4 from 5 )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť