Ako kŕmiť paradajky kuracím trusom

Kurací hnoj sa považuje za najdostupnejšiu kvalitu. Stojí za zmienku, že obsahuje vysokú koncentráciu dusíka, čo si vyžaduje pozornosť pri aplikácii tohto hnojiva na paradajky. Ak sa použije nesprávne, môže to len poškodiť.

Kurací hnoj na kŕmenie paradajok

Pri správnej aplikácii môže kurací hnoj nahradiť minerálne hnojivá, pretože obsahuje aj mikroelementy, ktoré sú tak potrebné pre zeleninové plodiny.

Upozorňujeme, že 3 zložky kuracieho hnoja majú vyššiu koncentráciu v porovnaní s inými aplikovanými hnojivami. V prvom rade ide o dusík, fosfor a draslík, ktoré sú pre paradajky v štádiu plodenia jednoducho nevyhnutné. Takéto hnojenie sa oplatí aplikovať iba pred plodom, čo prispeje k rýchlemu rozvoju zelenej hmoty, zvýši počet vaječníkov a následne ovplyvní veľkosť samotných paradajok.

Zvyčajne pozorujem účinok už v druhom týždni, paradajky začnú rýchlo získavať zelenú hmotu. Aplikujte ju len po dobrej zálievke a pripravte si hnojenie, inak sa popália korienky paradajok.

Ako správne aplikovať hnojivá

Kurací hnoj môžete pridávať už počas vytvárania záhona, hnoj zúrodní pôdu a mikroelementy v nej zostanú aj niekoľko rokov. Hnoj do záhradného záhona odporúčam zaviesť až na jeseň pri orbe záhrady. Ak sa rozhodnete na jar, musíte to urobiť vopred a najmenej dva týždne pred vysadením sadeníc na záhradný záhon.

Počas celej sezóny môžete aplikovať špeciálne pripravený roztok na báze kuracieho hnoja. Prvýkrát nastane približne 21 dní po výsadbe paradajok v skleníku, skleníku alebo na otvorenom priestranstve. Druhé kŕmenie je 30 dní po prvom. V prípade potreby je povolené tretie ošetrenie.

V tekutej forme

Záhradkári často pripravujú hnojivo na báze kuracieho hnoja fermentáciou alebo infúziou.

Tu je jeden dobrý spôsob prípravy: zmiešajte čerstvý kurací trus a suché piliny, navrch nasypte urýchľovač kvasenia. Fermentácia bude trvať mesiac, v chladnom období až 60 dní. Výsledný roztok sa môže naliať na každý krík paradajok do 0,5 litra.

Na prípravu nálevu infúziou budete potrebovať zhnitý kurací trus. Pridajte 0,5 kg podstielky do 10-litrového vedra s vodou a nechajte 72 hodín. mala by získať hnedý odtieň, zalievame ju aj pri koreni 0,5 litra na krík.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť