Ako pestovať a pestovať rozmarín doma

Nie je nič voňavejšie ako rozmarín k dobrému steaku a aby ste sa týmto korením rozmaznávali po celý rok, určite by ste si ho mali doma zasadiť. Ako pestovať a pestovať rozmarín v interiéri? a potrebuješ špeciálne hnojenie? Pozrime sa na to všetko krátko a krok za krokom.

Popis rastliny Rozmarín

Rozmarín sa k nám dostal z Francúzska a Talianska, samotná rastlina patrí do čeľade Lamiaceae a rod má rovnaký názov Rozmarín. Rastie skôr v teplých krajinách, kde sú teplé zimy a na piesočnatých pôdach. Na prirodzených miestach rastu dosahuje rozmarín výšku 50 cm a šírku až 2 metre.

Pestovanie rozmarínu

Rozmarín môžete pestovať v závislosti od podmienok: otvorená pôda – ak zima nie je chladnejšia ako -5 stupňov, inak vyhrievaný skleník, skleník a najlepšou možnosťou je podľa mňa okenný parapet v kuchyni. Vo vnútorných podmienkach rastie rozmarín kompaktne a úhľadne vďaka tvarovaniu a včasnému prerezávaniu.

Najlepšie je pestovať rozmarín v nádobách alebo črepníkoch. Na výsadbu je lepšie použiť pôdu zo záhradnej pôdy, humusu a horského piesku (1: 1: 2). Ale aby ste dosiahli požadovanú rovnováhu vlhkosti, odporúčam pridať vermikulit.

Nezabudnite zabezpečiť dobrú drenáž, rastlina je veľmi citlivá na vlhkosť a jej stagnácia veľmi rýchlo pokosí mladú rastlinu. Polievanie by sa malo vykonávať veľmi mierne a až keď pôda preschne do hĺbky 5 cm.

Drenáž môže byť vyrobená z expandovanej hliny alebo rozbitej tehly

Obyčajnou drevenou tyčou odmerajte hĺbku, zapichnite ju do pôdy a keď ste si istí, že rastlina potrebuje zálievku, vykonáme ju.

V zime musíme rastlinu umiestniť na južnú stranu miestnosti a teplota vzduchu by nemala klesnúť pod 16-17 stupňov.

Ako zasadiť semená

Existuje veľa výrobcov a každý zvyčajne uvádza pokyny na vrecku so semenami. Nezabudnite nájsť klauzulu o ošetrení semien. Musí sa uviesť, či bola liečba vykonaná alebo nie. Ak liečba nebola vykonaná, musíte to urobiť sami.

Za týmto účelom namočte semená rozmarínu do teplej vody a pridajte kvapku drogy: Energen Zircon HB-101 Epin. Po hodine môžete semená vybrať a rozložiť na obrúsok.

Semená sadíme na zem bez hlbokého prenikania a navlhčíme pôdu. Položíme ho pod fóliu a snažíme sa zabrániť silnej kondenzácii, pričom ho niekoľkokrát denne vetrame, pretože sa hromadí vlhkosť.

Prvé výhonky by sa mali vyliahnuť do 2-3 týždňov, dbajte na to, aby boli v teple aspoň 25 stupňov. Keď sa objavia výhonky, odstráňte fóliu. Ak máte fytolampu, potom určite pridajte ďalšie svetlo.

Odrezky rozmarínu

Ak sa vám pošťastí kúpiť rozmarín ako dospelú rastlinu, môžete si ho rozmnožiť odrezkami. Rezy sa vykonávajú od jari do jesene. Aby ste to urobili, odrežte odrezok so šiestimi internódiami zhora. Spodné listy a vrchné listy odrežte o tretinu. Rez musí byť ošetrený roztokom Kornevin.

Rezne môžu byť okamžite umiestnené vo vode alebo umiestnené v pôdnej zmesi pôdy a piesku 1 až 2. Najlepšie je klíčiť korene vo vode asi za 1-2 týždne odrezky dávajú korene. Potom ju vysadíme do črepníka na trvalé miesto.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť