Ako pestovať čínsku kapustu zo semien

Čínska kapusta je obľúbenou zeleninou Kórejcov, práve z nej sa vyrába kórejské národné jedlo, kapusta Kim-Chi. Na náš trh sa však dostal ešte v 90-tych rokoch a bolo ťažké ho kúpiť v supermarketoch. Takáto kapusta u nás nemôže nahradiť našu bielu kapustu, ale niekedy je možné a dokonca chutné použiť ako alternatívu.

Kapusta samotná je veľmi zdravá a má niektoré prospešné vlastnosti:

  • kapusta odstraňuje opuch
  • normalizuje krvný tlak
  • posilňuje imunitný systém
  • obsahuje vitamín C

Kapusta má veľmi nízky obsah kalórií a obsahuje iba 16 kcal na 100 g produktu.

Populárne odrody a hybridy čínskej kapusty

Svojho času som sa začal zaujímať o pestovanie čínskej kapusty a zostavil som zoznam najlepších odrôd pre stredné pásmo, ktoré dobre dozrievajú v sezóne.

Vorozheya

Ak chcete získať rýchle výsledky a vyskúšať kapustu pred ostatnými, potom je odroda Vorozheya presne to, čo potrebujete. Táto odroda dozrieva veľmi rýchlo a je odolná voči šúľkam.

Taranco F1

Z hybridov odporúčam Taranko F1 , pochádza z Holandska a má veľmi príjemnú chuť a hlávky kapusty dosahujú hmotnosť 2 kg. Udržanie kvality až 2 mesiace.

Ruská veľkosť F1

Ďalší nie zlý hybrid, ktorý sa od Taranka líši veľkosťou, je väčší a skladovateľný niekoľko mesiacov. Najlepšie sa pestuje v strednom pásme.

Pestovanie čínskej kapusty zo semien

Ak ste si už vybrali požadovanú odrodu alebo hybrid, môžete zistiť, ako správne pestovať čínsku kapustu v záhrade. Pestujte ju takmer rovnakým spôsobom ako kapustu.

Pekingské semená

Čas výsevu

Čínsku kapustu musíte zasadiť do zeme presne podľa načasovania:

  • od polovice apríla do polovice mája
  • koncom júla a začiatkom augusta (tu používame len skoré odrody, aby stihli dozrieť pred mrazom)

Sadím ho zvyčajne dvakrát, prvý termín výsadby v máji je na jedlo a v auguste na uskladnenie na zimu. Ak sa rozhodnete pestovať sadenice sami, semená zasiate koncom marca.

Výsev čínskej kapusty

Na siatie nezabudnite použiť rašelinové tablety, aby ste pri zbere ďalej nepoškodili korene. Pri výseve je potrebné semená pochovať 1-2 cm.

Semená musíte zasiať do špeciálne pripravenej pôdy s nasledujúcim zložením: trávniková pôda a piesok 1 až 1, zmiešané s 1 lyžičkou. drevený popol. Myslím, že veľa ľudí nepripravuje pôdu vopred na jeseň, takže si môžete kúpiť hotovú zmes pôdy, zvyčajne sú už dezinfikované, ale je lepšie hrať na istotu a pred výsevom rozliať slabý roztok manganistanu draselného . Ak je to možné, použite jednotlivé šálky alebo rašelinové tablety.

Pri výseve čínskej kapusty do zeme alebo skleníka môžete kŕmiť:

Na základe 1 m2:

Kapustu musíte zasadiť vo vzdialenosti 30 cm a medzi radmi nechať medzeru 50 cm To sa považuje za najlepšiu možnosť, ak je málo miesta, môžete ju zasadiť hrubšie. Ďalej rovnaká starostlivosť ako pri bielej kapuste, zalievanie a pletie.

Škodcovia čínskej kapusty

Existuje veľa škodcov, rovnako ako každá rastlina má svojich „obľúbencov“, sú to slimáci. Ak nespôsobujú veľké škody dospelým rastlinám, môžu zničiť mladé sadenice. Najúčinnejší prostriedok na boj proti slimákom pomôže aj čínska kapusta, my ju určite používame. Okolo každej kapusty urobíme mulč zo škrupín orechov alebo kôry stromov.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť