Ako pestovať krásne ľalie bez fusária: 5 odporúčaní

Krásne ľalie vždy premenia lokalitu a dodajú jej jedinečné čaro. Každý záhradník, ktorý sa stará o ľalie, hromadí svoje skúsenosti, ktoré si v obchode nekúpite, nech to znie akokoľvek triviálne. Pestovanie ľalií nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad, sú to rozmarné kvety a netolerujú chyby. Tieto krásky na fotke mi rastú v záhrade. Chcem sa s vami podeliť o tipy, ako sa mi podarilo dosiahnuť bujné kvitnutie ľalií.

Dezinfekcia ľalií. Zakaždým, keď si kúpim cibuľky v záhradníctve alebo na trhu, ako aj pri presádzaní svojich ľalií, vždy ich dezinfikujem Maximom. Môžete tiež použiť Fundazol. V praxi som sa presvedčil o ich účinnosti v boji proti fuzáriám.

Ak nemám Maxim po ruke a som si istý, že cibuľky sú zdravé, môžem ich dezinfikovať v ružovom roztoku manganistanu draselného. Pokiaľ však ide o cibuľoviny zo záhradkárskeho obchodu, vždy radšej použijem Maxim Dachnik.

Záhon ľalií

Aj keď na cibuľkách nie sú žiadne viditeľné škvrny, nezaručuje to absenciu spór Fusarium na nich. Zdanlivo čistá žiarovka ľalie môže začať hniť, keď sa vlhkosť dostane do kontaktu s neviditeľnými spórami húb. Preto nezabudnite cibuľky ľalií dezinfikovať vhodným prípravkom. Vybral som si Maxima Dachnika.

  1. Drenážny vankúš vyrobený z piesku. Pomáha ľaliám predchádzať fuzáriám. Na dno výsadbovej jamy umiestnim 5 cm riečneho piesku a naň posypem cibuľky ľalií, ktoré tiež zasypem 5 cm piesku. Týmto spôsobom je ľalia vo vnútri pieskového vankúša a to je veľmi užitočné.
  2. Riečny piesok po zalievaní vysychá rýchlejšie ako obyčajná pôda. To pomáha ľalii rýchlejšie vysychať a chráni ju pred fuzáriami.
  3. Uvoľnenie pôdy. Po daždi alebo polievaní sa vždy snažím pôdu okolo ľalií uvoľniť, aby rýchlejšie preschla.
  4. Hnojivá. Nepoužívam mullein ako hnojivo pre ľalie, uprednostňujem minerálne komplexné hnojivá. Použitie divizna zvyšuje riziko fuzáriovej plesne u ľalií.
  5. Polievanie. Svoje ľalie sa snažím zalievať striedmo, aby nedošlo k podmáčaniu pôdy.

Ak ľalia vyzerá depresívne, listy začínajú vädnúť alebo sa veľkosť kvetu zmenšuje, potom by ste nemali čakať do augusta až septembra, aby ste vykopali všetky cibule. Najlepšie je vykopať takúto ľaliu mesiac po vyblednutí posledného kvetu a starostlivo preskúmať žiarovku.

Ružové ľalie v kvetinovom záhone

Ihneď po vykopaní žiarovku umyjem a určím ďalšie úkony. Nezabudnite vyčistiť cibuľu od zhnitých šupín a koreňov a potom ju dezinfikovať v Maxime na 3-4 hodiny podľa pokynov. Potom môže byť žiarovka vysadená na novom mieste.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť