Ako pestovať pór: 2 hlavné kŕmenia v júni a júli

Pór je pre mňa novinkou, zvykol som si ho vysádzať, ale keď som jeden rok zasadil pár cibúľ, získal som úžasnú úrodu póru. Obľúbil som si ju v šaláte a dokonca aj vo forme praženice a vyžaduje si menšiu starostlivosť ako pri rovnakom pestovaní, napríklad výstavnej cibule. Predtým som to videl len v programoch na varenie, kde by ho pri príprave ďalšieho francúzskeho jedla určite pridali. K nášmu boršču a kapustnici sa to určite nehodí, no ak radi experimentujete v kuchyni, pripravte si záhradný záhon!

Nie všetky odrody sú vhodné na zimné uskladnenie, musíte si vybrať neskoré, pretože obsahujú viac vitamínu C a dlhšie si zachovajú chuťové vlastnosti.

Neskoré odrody póru vyžadujú približne 200 dní od výsadby po zber, v porovnaní s odrodami skorého dozrievania stačí 130 dní.

Mimochodom, táto cibuľa je dvojročná, v druhom roku sa začínajú objavovať šípky.

Pestovanie a starostlivosť o pór

Pestovanie póru je také jednoduché ako lúskanie hrušiek. Môžete ho kŕmiť dvakrát za sezónu. Osobne som pestoval pomerne veľké exempláre iba s jednou starostlivosťou a výdatnou zálievkou.

pór v záhrade

Majte však na pamäti, že je lepšie cibuľu kopiť, keď nabrala veľa hmoty, aspoň do hrúbky stonky na šírku ceruzky. Po hilling môžete pridať humus, kým sa neobjavia prvé listy.

Druhé kŕmenie a tretie pre pór. Druhé kŕmenie je dusičnan amónny. Ďalej v júli môžete po zasadení sadeníc do zeme pridať infúziu mullein.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť