Ako pestovať sadenice papriky

Ak chcete pestovať sadenice papriky, musíte si vybrať čas pred ich výsadbou v skleníku.

Čas zasiať semená papriky

Bez ohľadu na odrodu a vlastnosti papriky bude optimálny čas 80-85 dní pred výsadbou v skleníku alebo na otvorenom priestranstve pod skleníkom.

Semená papriky začínam vysievať v prvej polovici februára so stredne dozrievajúcimi odrodami sú ešte skoro; Začiatkom marca už začínam siať skoré odrody korenia.

Pôdna zmes na korenie

Ak rozumiete načasovaniu, potom vám odporučím pôdu, ktorá je vynikajúca pre sadenice. Beriem univerzálnu zmes pôdy, alebo ju skôr kúpim v obchode so semenami. Vermikulit k nemu určite pridávam v štádiu sadeníc a pred zberom, považujem to za najlepší prostriedok.

Mnohí výrobcovia už semená spracovávajú na obale semien, čo by malo byť uvedené, v tomto prípade vermikulit nepridávame. Ak sú semená jednoduché a získané doma, nezabudnite ich ošetriť v roztoku manganistanu draselného počas 20 minút alebo ešte lepšie vo Fitosporine.

pestovanie papriky

Pre lepšie klíčenie ich môžete namočiť do Zirkónu alebo Epinu s použitím roztoku 100 ml vody na kvapku.

Nerobte chybu, ktorú mnohí záhradkári robia jednoduchým ponorením semien do vody alebo roztoku pripraveného na klíčenie. Aby ste to urobili, vezmite si dva vatové tampóny a mierne ich namočte, položte semená na jeden vankúšik a prikryte druhým alebo gázovou handrou. Potom, aby sa vlhkosť neodparila, vložíme vatové tampóny so semienkami na vhodný čas do plastového vrecka. Droga NV-101 je dobrým stimulátorom rastu papriky, môžete do nej namočiť aj semená pre rýchle klíčenie.

Ako pestovať sadenice papriky

Ako pestovať sadenice papriky, s alebo bez zberu, medzi záhradkármi neexistuje konsenzus. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že často pestujem nakladanú papriku, ktorá mi dobre rastie. Pod slovom zber mám na mysli presádzanie sadeníc papriky s čo najlepšou hlinenou hrudkou. Ak teda vysievam papriky do spoločných misiek, tak ich umiestňujem vo vzdialenosti aspoň 2,5 – 3 cm od seba.

A ak vysievam papriku po semienku do malých kaziet, tak v čase presádzania – vyberania do väčšej nádoby paprika vytvorí silnú hlinenú hrudku a to už je prekládka, aj keď zberanie nazývame. Sadenice papriky si takýto presun jednoducho nevšimnú, aj keď sa paprika pred výsadbou do skleníka alebo pôdy niekoľkokrát presadí z menšej nádoby do väčšej.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť