Ako pestovať šalotku vonku

Prednedávnom som začal pestovať šalotku a cibuľky sa snažím vysádzať každý rok. Samotná šalotka sa od našej repy chuťou líši a nemá takú ostrú chuť, ale naopak je jemnejšia a rafinovanejšia. Používam ho do šalátov a veľmi mi chutí.

Ako zasadiť šalotku od „A“ po „Z“ v skratke

Ak ju sadíte prvýkrát, pripravil som pre vás dobrý návod:

  1. Pristátie. Na vynútenie peria v máji sa šalotka vysádza do otvorenej pôdy v marci až apríli. Aby ste získali ešte skoršiu úrodu, napríklad v apríli, musíte v polovici októbra aplikovať ozimnú sejbu.
  2. Osvetlenie. Záhradná posteľ by mala byť na slnečnom mieste a mala by dostávať maximum svetla.
  3. Priming. Cibuľoviny sú veľmi náročné na pôdu a vhodná pôda by mala byť výživná, kyprá, neutrálna a stredne vlhká.
  4. Polievanie. Cibuľa nie je veľmi náročná na zálievku a počas vegetácie sa polieva aspoň 3x. Mesiac pred zberom prestaneme polievať. Počas dlhšieho suchého počasia polievajte raz týždenne.
  5. Hnojivo. Najlepšie hnojivá pozostávajú z minerálnych hnojív a organických látok. Mesiac pred zberom nemusíte kŕmiť cibuľu.
  6. Rozmnožovanie. Šalotka sa pestuje zo semien a tiež sa rozmnožuje súpravami (vegetatívne).
  7. Škodlivý hmyz. Cibuľové mušky.
  8. Choroby. Múčnatka, peronospóra, fuzáriové vädnutie a krčková hniloba.

Najlepší čas na pestovanie šalotky

Ak zima prišla podľa plánu a nie je zdĺhavá, cibuľky môžu byť vysadené v otvorenej pôde v marci až apríli. Do tejto doby by sa pôda mala zahriať. Prvá zelenina na stôl bude pripravená na rezanie v máji a samotná repa v júni. Táto cibuľa dobre rastie aj v interiéri.

Výber miesta na pestovanie šalotky

Ako som písal vyššie, najlepšia oblasť bude viac osvetlená. Cibuľu by ste zatiaľ nemali sadiť vedľa, pretože šalotka sa môže ľahko skrížiť s cibuľou.

Ak chcete na jar zasadiť šalotku, musíte na jeseň pripraviť záhon. Kopanie a odstraňovanie buriny, pridajte 1 lyžičku po uvoľnení. superfosfát, 2-3 lyžice. drevený popol, 3-4 kg humusu a 1 lyžička. močovina to všetko sa počíta na 1 m2. Rovnaké hnojivo používam na pór vo voľnej pôde.

Dobrí a zlí predchodcovia Shallota

Striedanie plodín je pri pestovaní šalotky veľmi dôležité. Zostavil som zoznam najlepších predchodcov:

  • uhorky,
  • cuketa,
  • strukoviny,
  • paradajky,
  • zemiak,
  • kapusta;

Vyhýbať by ste sa mali záhonom, kde sa pestoval cesnak, cvikla a mrkva. O mrkve však stojí za to dodať, že sú ideálnym susedom vždy v blízkosti šalotky a navzájom si pomôžu chrániť sa pred škodlivým hmyzom.

Pravidlá pre výsadbu šalotky

Pred výsadbou cibule je potrebné cibuľky roztriediť a odstrániť nekvalitné alebo poškodené. Najlepší sadivový materiál bude mať veľkosť 30 gramov, budú produkovať maximálne cibule. Pred výsadbou môžete cibuľky na pol hodiny namočiť do roztoku manganistanu draselného alebo fytosporínu na dezinfekciu a fytosporín poslúži aj ako dobrý stimulant.

Vzor výsadby: Malé a stredne veľké cibuľky vysádzame medzi riadky 8-10 cm, pre veľký sadbový materiál až 15-20 cm vysádzame do vlhkej pôdy do hĺbky 20-30 mm. Po výsadbe povrch záhona zasypte humusom alebo rašelinou v tenkej vrstve. A potom pletie, polievajte a hnojte, ďakujem za prečítanie!

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť