Ako používať ocot v záhrade: tipy a triky na život

Ocot je univerzálny produkt, ktorý sa v záhrade používa už desiatky rokov, mnohí ho nevedia v záhrade blahodárne využiť a ja vám poviem. Možno už poznáte niektoré „life hacky“, ale dúfam, že pár nájde svoje uplatnenie.

Odstraňovanie buriny a machu

Ak ste estét a máte radi upravené cestičky bez buriny, potom sa vám ocot bude veľmi hodiť. Ušetrí vám čas pri odstraňovaní buriny a pomôže aj predchádzať tvorbe machu. Aby ste sa zbavili prebytočnej trávy, musíte postrekovač naplniť 9% octom a nežiaduce miesta jednoducho ošetriť. Týmto spôsobom sa môžete zbaviť takmer všetkých druhov burín. Ale existujú aj stabilnejšie, na to môžete zriediť 1 až 3 70% octovej esencie a ošetriť trávu. Na prípravu roztoku pridajte 2/3 vody do octu, lyžicu soli a 10 kvapiek mydlovej vody. Všetko dobre premiešajte a postriekajte rastliny.

Revitalizácia starých semien

Určite veľa ľudí má staré semená po expirácii, ktoré je škoda vyhodiť a je otázne ich zasadiť. Môžete ich skúsiť oživiť octovým roztokom zriedeným v pomere 1:10 vodou. Semená pred výsadbou namočte na 6-8 hodín. To tiež zabije škodlivé patogény.

Odpudzovanie zvierat

Ak sú mačky častými hosťami na vašom pozemku, existuje spôsob, ako ich udržať preč. Tentoraz nemusíte nič striekať, stačí namočiť staré a nepotrebné oblečenie a rozvešať ho po obvode záhrady. Vystrašíte tak nielen mačky, ale aj hlodavce a psy.

Čistenie záhradných kvetináčov

Určite veľa ľudí má v záhrade hlinené nádoby na záhony. Postupom času menia farbu a stávajú sa neprezentovateľnými. Na ich čistenie je potrebné pripraviť roztok octovej esencie a zriediť ho 1 až 4 vodou. Črepníky potrieme utierkou a zabalíme na hodinu do mokrej utierky. Hrnce budú vyzerať ako nové.

Boj s mravcami

Prvýkrát nebude možné odstrániť mravenisko, ale systematické ošetrenie octom časom pomôže. Ocot 9% zriedime v pomere 1:1 a postriekame kolónie mravcov. Mravce sú na ocot veľmi citlivé a vôbec ho neznášajú.

Okyslenie pôdy

Mnoho rastlín a zeleniny vyžaduje kyslejšiu pôdu. Ak sa rozhodnete vysadiť na svojom pozemku rododendrony, azalky, čučoriedky, brusnice, môžete pôdu dodatočne okysliť ošetrením záhonu octovým roztokom.

Použitie octu

Farbenie hortenzií

Mnoho ľudí nevie o tomto životnom hacku, pomocou octu môžete zmeniť farbu hortenzií. Ak máte na záhrade ružové hortenzie, jednoducho ich postriekajte zriedeným octom a zmodrajú. Ide o dočasný odtieň a po čase sa farba vráti do pôvodnej farby. Toto by sa nemalo robiť často, inak to môže poškodiť kvety. Ale ak sa rozhodnete prekvapiť priateľa, prečo nie?

Čistenie nábytku

Mnoho ľudí má na chate pohovky, kreslá a iný čalúnený nábytok. Ošetrenie octom je jednoducho potrebné, pretože počas zimovania sa môže nahromadiť veľa hmyzu. To tiež zabije škodlivé baktérie a plak. Robte to častejšie a pravidelne.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť