Ako propagovať Ficus Benjamin doma?

Ficus benjamina je krásna rastlina, ktorá sa ľahko rozmnožuje odrezkami. Rozmnožil som ju prednedávnom a výsledok už lahodí oku, pozrite sa na fotke, ako sa udomácnil a je v pohode. Podelím sa s vami o hlavné tajomstvá o propagácii Ficus Benjamin.

Rozmnožovanie fikusov

Typicky sa fikus rozmnožuje dvoma spôsobmi, semenami a odrezkami. Odporúčam odrezky, je to rýchlejšie a oveľa jednoduchšie. Pestovanie fikusu benjamina so semenami je veľmi náročné aj pre skúsených záhradkárov a na výsledky si musíte veľmi dlho počkať.

Príprava odrezkov

Aby ste dosiahli rez, musíte ho rezať pod uhlom a vždy ostrým nožom. Na zastrihávanie nepoužívajte nožnice, môžu pokrčiť okraje a poškodiť látku.

Keď ste odrezali a dostali odrezok, musíte z neho umyť uvoľnenú kvapalinu. Oplatí sa ho odstrániť, kým sa nezakorení, inak stvrdne a korienky sa budú ťažko predierať.

Výška rezu by nemala byť väčšia ako 15 cm, spodné listy sú odrezané a horné listy sú ponechané. Rastlina tak stratí menej vlhkosti.

Ako zakoreniť ficus benjamina?

Použite aspoň jeden deň odležaný pohár vody a ponorte do nej odrezok ihneď po orezaní. Používajte nepriehľadné nádoby, aby ste zabránili vniknutiu svetla a rastu mikroskopických organizmov.

Teraz musíte do pohára pravidelne pridávať vodu a čakať, kým sa objavia korene. Môže to trvať až 3 týždne. Potom môžete začať zakoreniť v substráte.

Ako urýchliť tvorbu koreňov?

Aby sa korene objavili skôr a rýchlejšie, môžete pridať hnojivo Kornevin. Ihneď po odrezaní odrezku ho môžete ponechať v roztoku pol hodiny. Po objavení sa koreňov zasaďte odrezky na trvalé miesto do kvetináča zmiešaného s rašelinou, vermikulitom a pieskom.

Niekoľko užitočných rád:

  • Pred vysadením odrezkov je lepšie dezinfikovať pôdu rozliatím slabým roztokom manganistanu draselného.
  • Pri zakoreňovaní odrezku v črepníku použite bežnú ceruzku a odrezok k nej priviažte, aby ste ju zaistili. To je užitočné urobiť, ak sú odrezky veľké. Po niekoľkých mesiacoch je možné podporu odstrániť.
  • Nebojte sa, ak listy odrezkov odpadnú, je to normálne. Taktiež si nevšímajte biely povlak, ten sa občas objaví a aj to je normálna reakcia, keď sa objavia korienky. Toto je kalusové tkanivo, ktoré tvorí nové korene.

Ďalšie presádzanie rastliny bude potrebné, keď fikus prepletie svoje korene okolo celej hrudy zeme v kvetináči.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť