Ako sa rýchlo zbaviť vši v byte alebo dome: chémia a ľudové prostriedky

Foto: z otvorených zdrojov

Práve vysoká vlhkosť je priaznivými podmienkami pre existenciu drevokazov v dome

Woodlice sú kôrovce, ktoré milujú miesta s vysokou vlhkosťou. Bohužiaľ, tieto organizmy sa v dome môžu nachádzať čoraz častejšie a takáto štvrť nie je vôbec atraktívna, píše TSN.

Woodlice sú hnedej alebo tmavošedej farby. Na vonkajšej strane je ich telo pokryté chitínovou škrupinou, ktorá vyzerá ako reťazová pošta, pozostávajúca z jednotlivých šupín. Práve podľa tohto znaku je vši ľahko rozpoznateľná. Napriek svojej malej veľkosti sa pohybuje rýchlo. V byte alebo dome vedú vošice dosť tajný život a sú aktívne v noci. Cez deň sa skrýva na tmavých a vlhkých miestach. Priemerná dĺžka života je približne jeden rok. Rozmnožujú sa v lete kladením vajíčok.

Odkiaľ pochádza drevokaz v dome alebo byte?

Práve vysoká vlhkosť je priaznivými podmienkami pre existenciu drevokazov v dome. Milujú bývanie v kúpeľni, kuchyni a tiež tam, kde sú uložené mokré veci (handry, látky). Ale sú aj iné dôvody:

  • veľké množstvo odpadu – tmavé, neprístupné miesta, kde môžete profitovať zo zvyškov jedla, vši ich milujú najviac, a preto ich mimoriadne priťahujú kompostové vedrá, odpadkové koše s hnilou zeleninou a ovocím;
  • mokré kvetináče s izbovými rastlinami – prirodzeným biotopom vošiek je zem, a preto sa im veľmi páči vlhkosť v kvetináči (môžu sa dostať do domu so zeminou alebo keď sú rastliny v lete umiestnené na dvore);
  • netesné potrubia, vlhkosť – to môže byť nielen suterén, ale aj obytný priestor;
  • veľké množstvo prvkov z prírodného dreva – v tomto materiáli sa často hromadí veľa vlhkosti, ktorá môže hniť aj zvnútra, čo má drevomorka rada.

Hrýzť voš?

Aj keď sú vošice v niečom podobné plošticiam, nehryzú. Štruktúra ich čeľusťového aparátu je vhodná na mletie mäkkých organických zvyškov. Nemôžu sa teda nielen prehrýzť, ale ani akokoľvek poškodiť pokožku človeka či zvieraťa. Ak v dome uvidíte vošicu, nebojte sa. Neútočí na vás ani na členov vašej rodiny.

Vši v byte alebo dome: čo škodia?

Vo svojom prostredí sa vošice živia organickým odpadom a obohacujú pôdu odpadom. Ak však pre nich nie je dostatok potravy, môžu sa živiť výhonkami izbových kvetov. Keď je v byte alebo dome priveľa drevokazov, veľmi utužia pôdu v kvetináčoch, čo vedie k nedostatku kyslíka. Hoci nijako zvlášť neškodia, nemôžu priniesť žiaden úžitok. Prečo by ste mali odstrániť drevokazy z vášho domova:

  1. woodlice majú nepríjemný vzhľad – je ťažké relaxovať vo svojom vlastnom dome, keď viete, že tieto stvorenia žijú veľmi blízko;
  2. živia sa zvyškami jedla, ktoré zostávajú na ich povrchu – následne môžu prenášať spóry húb a plesne po celom dome, napríklad v noci môže drevokaz prebehnúť po ovocí alebo zelenine, ktoré zostali na stole;
  3. Tieto organizmy môžu poškodiť izbové rastliny – jedia listy a poškodzujú koreňový systém, ak sú útoky rozsiahle, kvetina môže dokonca zomrieť.

Drevonožka sa dokáže rýchlo rozmnožiť a vytvoriť v byte niekoľko kolónií. Preto je dôležité vybrať si prostriedky proti drevokazcom, ktoré vám pomôžu zbaviť sa týchto kôrovcov.

Mali by ste začať boj s prírodnými prostriedkami, ktoré nespôsobia žiadnu ujmu na vašom zdraví. Tu je niekoľko možností, ako sa zbaviť vši v dome:

  • Vyrobte si zemiakové návnady – do niekoľkých zemiakov musíte vyvŕtať malé otvory a umiestniť ich po celom dome. Škodcov bude priťahovať vôňa šťavy, a tak vylezú dovnútra, aby profitovali. Počkajte pár dní a potom už len vyhoďte všetky zemiaky na skládku.
  • Pripravte roztok tabaku, červenej papriky a sódy – na liter teplej vody musíte vziať pomery všetkých týchto látok a premiešať. Aplikujte roztok na miesta, kde sa vši najviac hromadia. Nezabudnite utrieť rohy a spoje podlahy.
  • Soľ – najprv je potrebné dôkladne zohriať a vysušiť miestnosť, kde vši žijú, a potom nasypať soľ na podlahu. Absorbuje zvyšnú vlhkosť, a preto sa biotop lykožrúta stane nepriaznivým.
  • Suchý roztok kvasu – budete potrebovať pol litra vody a 100 g látky, dôkladne premiešajte a nastriekajte roztok na všetky miesta, kde sa organizmy radi objavujú.
  • Roztok kyseliny boritej alebo domáceho bielidla – tieto látky je tiež potrebné zriediť vo vode a potom ich jednoducho nastriekať do každej miestnosti.
  • Mokrá metla – štetiny prosovej metly treba navlhčiť a nechať cez noc. V tomto období do vnútra vlezú drevokazce. Ráno ich môžete jednoducho potriasť vonku.

Chémia

Ak ľudové prostriedky na drevokazy nepomáhajú alebo sa títo škodcovia veľmi rozmnožili, musíte použiť chemikálie. V obchode nájdete značný arzenál:

  1. gély;
  2. repelenty;
  3. pasce na návnady;
  4. krieda;
  5. tuhé jedy;
  6. insekticídy

Upozorňujeme, že niektoré z nich sú dosť toxické, ale zaručujú dobré výsledky, iné sú menej škodlivé, ale majú horší účinok. Preto si pred použitím nezabudnite prečítať kontraindikácie a pokyny od výrobcu. Najmä ak sú v dome malé deti alebo domáce zvieratá. S chemikáliami môžete pracovať len v ochranných rukaviciach a po aplikácii nezabudnite miestnosť na niekoľko hodín opustiť a vyvetrať.

Prevencia recidívy

Viete, ako dostať drevokaz z bytu či domu, ale čo robiť, aby sa škodca v dome opäť neobjavil? Musíte len dodržiavať jednoduché odporúčania:

  • pravidelne vetrajte miestnosť;
  • nedovoľte, aby sa objavila nadmerná vlhkosť;
  • uistite sa, že vodovodné potrubie a potrubia zostávajú v dobrom prevádzkovom stave a neunikajú;
  • Pravidelne čistite dom, umývajte riad a vynášajte smeti.

Pri upratovaní je veľmi dôležité nezabúdať na ťažko dostupné miesta, napríklad pod vaňou. Woodlice tam radi žijú.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť