Ako sa starať o clivia doma

Cliviu možno nazvať jedinečnou izbovou rastlinou s krásnymi kvetmi a na jedinečnosti jej pridáva to, že pri správnej starostlivosti kvet v zime rozkvitne. Clivia alebo Kafirová ľalia patrí do čeľade amaryllis. Rodiskom kvetu je Južná Afrika.

Slávne odrody Clivia a ich vlastnosti

Kafirová ľalia má hrubé listy, ktoré sú na základni veľmi tesne zložené a tvoria falošnú stonku. Aj v zime môže zo strednej časti vyrásť stopka s krásnymi prstencovými súkvetiami. Na pozadí tmavozelených listov vytvára jasné bohatstvo kvetenstva úžasný vzhľad. Vzhľadom na dlhý čas potrebný na otvorenie púčikov sa zdá, že Clivia kvitne veľmi dlho. Kafrová ľalia, ktorá rastie vo voľnej prírode, je sama o sebe nízka rastlina, ale s obrovskými kvetmi.

Odrody Clivia

Existuje veľa odrôd Clivia, ale nie všetky sú vhodné na pestovanie v interiéri, ale nižšie som uviedol zoznam, ktoré sú vhodné pre vnútorné podmienky:

  • Cinnabar je najznámejšia odroda, ktorú milujú mnohí záhradníci.
  • Gardena – Clivia Gardenii. Vysoká odroda, ktorá môže dosiahnuť výšku 1 metra. Zvyčajne kvitne v druhej polovici zimy.
  • Úžasné – Clivia mirabilis. Svoje meno dostal pre svoju výdrž.
  • Výkonný (Clivia robusta);

Odrody Clivii

Pestovanie clivia doma

Stojí za to okamžite identifikovať všetky rozmary Clivie, netoleruje zmenu miesta, keď sa rastlina presúva z jedného na druhé, stojí za to hneď premýšľať, kde bude neustále rásť. Výnimkou sú obdobia vegetačného pokoja, kedy je potrebné rastlinu premiestniť na chladné miesto.

Rastlina nemá rád časté presádzanie, malo by sa to robiť iba vtedy, keď sa korene začnú objavovať z drenážnych otvorov.

Ak chcete kvitnúť Clivia, nemusíte použiť veľký hrniec, inak korene jednoducho rastú, umiestnite ich do malého, ale pohodlného kvetináča, potom sa kvitnutiu nevyhnete.

Musíte si vybrať valcový hrniec, pretože jeho korene rastú smerom nadol a nie smerom von.

Výber pôdy

Za najlepšiu pôdu pre Cliviu sa považuje mierne kyslá, kyprá pôda s perlitom (optimálna úroveň pH 5,7-6,2). Pri výsadbe Clivie používajte vždy čerstvú zeminu a na dno pridajte hrubú vrstvu štrku. Z vlastnej skúsenosti vám môžem povedať, že Clivii sa veľmi dobre darí so zmesou pôdy na orchidey. Len pre zaujímavosť som ho pridal pri presádzaní, rastlina nezaznamenala žiaden útlak a ešte v tom roku aj zakvitla.

Mnoho ľudí tiež odporúča používať univerzálnu zmes pôdy pre izbové rastliny.

Môžete si ho pripraviť sami: zmiešajte trávnik, rašelinu a humus v pomere 2:1:1.

Polievanie

Cliviu nie je potrebné zalievať príliš často, pretože vrchná vrstva pôdy vysychá. Ak je rastlina v kľude, môžete ju zalievať raz za 2 týždne.

Vrchný obväz

Od marca môžete kŕmiť tekutými hnojivami, hnojivá pre izbové rastliny môžete zavádzať raz za 2-3 týždne.

Pestovanie clivia na otvorenom teréne

Ak je leto horúce, môže sa pestovať v strednom pásme, pretože Clivia bude rásť na otvorenom priestranstve v pomerne horúcom podnebí. Táto rastlina je ešte južná a pre náš región nie je vhodná. Pri nízkych teplotách môžu korene clivia ľahko zamrznúť a rastlina zomrie. Pre obyvateľov severných regiónov sa odporúča pestovať Clivia doma alebo v skleníkoch.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť