Ako sa starať o delphinium, výsadbu a starostlivosť

Delphinium je krásna kvetina, ktorá ozdobí záhradu najjasnejšími odtieňmi od modrej po žiarivú fialovú. Ako sa správne starať o delphinium na otvorenom priestranstve, v tomto článku vám tiež povieme, ako ho chrániť pred chorobami a škodcami.

Popis delphinium

Delphinium je súčasťou rodu Ranunculaceae a má viac ako 300 druhov. Populárny názov pre kvety je ostroha. V populárnych poverách hrá delphinium dôležitú úlohu ako talizman. K tomu sa pestujú modré kvety a po vysušení sa vložia do vrecka a nosia sa okolo krku.

Ako zasiať delphinium

Čas na zasiatie semien priamo do otvorenej pôdy je apríl alebo na jeseň do konca septembra. Ak zima nie je príliš studená, môžete ju dokonca nechať bez prístrešia. Semená sa vysievajú naraz, 3-4 na jamku do hĺbky 1-2 cm Vzdialenosť medzi jamkami musí byť aspoň 20 cm. Záhon výdatne polievame. Prvé výhonky možno očakávať do 2 týždňov od výsadby.

Kvitnutie delfínia

Kŕmenie a starostlivosť o delphinium

Delphinium sa môže na jar kŕmiť močovinou alebo inou organickou hmotou obsahujúcou dusík. Následné kŕmenie by malo obsahovať fosfor a draslík. Prinášajú sa už v polovici leta.

Ako sa správne starať o delphinium:

  • Po zalievaní musíte kŕmiť, ak pridáte hnojivo do suchej pôdy, môžete spôsobiť popálenie koreňov. Aplikujte hnojivo priamo ku koreňom skoro ráno, keď slnko ešte nie je príliš horúce.
  • Po transplantácii môže byť rastlina kŕmená najskôr o 2 týždne neskôr.
  • Používajte močovinu a vyhýbajte sa čerstvému ​​hnoju.
  • Delphinium zalievajte aspoň raz týždenne, veľmi miluje vlhkosť.
  • Najlepší čas na rozmnožovanie kvetov je august.

Aby kvet nádherne rozkvitol, rozrieďte 2 g kyseliny boritej v 10 litroch vody a nalejte ju na list.

Choroby delphinium

Hlavným nepriateľom delfínia je bakteriálne špinenie. Na listoch rastliny sú viditeľné čierne škvrny a listy začínajú vysychať.

Ako vyliečiť kvet:

  1. Na ošetrenie kvetov použite roztok tetracyklínu. Zrieďte 1 tabletu na liter vody a nastriekajte kvety. Toto sa robí, ak sa na prvý pohľad objaví špinenie.
  2. Ak je poškodená aspoň polovica rastliny, bude musieť byť odrezaná pri koreni a spálená. Zostávajúci koreň by mal vytvoriť novú stonku, ak sa hojne zaleje.
  3. Na jar je lepšie presadiť koreň na nové miesto.

Ďalšou pohromou je múčnatka. Vizuálne sú kvety pokryté sivým povlakom. Na ošetrenie rozrieďte 10 kvapiek v 2 litroch teplej vody. Môžete ho tiež poprášiť popolom a rozsypať po kríku. Pestovanie delfínia je vždy potešením, pretože nevyžaduje veľkú starostlivosť a málokto mu konkuruje, pokiaľ ide o kvitnutie v modrých tónoch.

( 2 známky, priemer 5 od 5 )

Páčil sa vám článok? Zdielať s priateľmi:

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť