Ako sa zbaviť boľševníka v záhrade – Na záhrade záleží

Boľševník, alebo správne boľševník Sosnovského, vie rýchlo rásť a šíriť sa po celej oblasti. Mali by ste ho ihneď odstrániť, inak sa semená rýchlo rozptýlia a pridajú viac práce. V tomto článku sa dozviete, ako sa zbaviť boľševníka na vašom pozemku.

Čo je to boľševník, ako vyzerá?

Ak chcete vyhrať, musíte to vedieť zrakom, ľudia tomu hovoria aj „Herkulesova tráva“:

  • Schopnosť samoopelenia. Nepotrebuje spoločnosť a jeden exemplár na pozemku môže vyprodukovať desiatky kríkov.
  • Semená, ktoré zostanú v pôde, môžu prezimovať pri -40 stupňoch.
  • Semená sú veľmi ľahké a vietor ich jednoducho unáša na niekoľko desiatok metrov.
  • Rast buriny za deň je 10 cm.

Hlavnou vecou nie je opustiť rezané dáždniky, na ktorých sa nachádzajú kvetenstvo, môžu dozrieť aj bez stonky. Treba ich jednoducho zlikvidovať.

Spôsoby odstraňovania buriny z lokality

Poznám asi 5 metód a niektoré som osobne zažil.

Výkop. Na tento účel je najlepšie použiť obyčajnú bajonetovú lopatu. Korene boľševníka sú 10-15 cm, čo nie je príliš hlboké a ľahko sa vykopáva.

Mechanické kopanie. Cieľom metódy je vytvoriť silnú konkurenciu pre boľševník. Po oraní záhrady by ste mali zasiať napríklad zelené hnojenie. Ide o veľmi efektívny spôsob, ako získať živiny len z jednej pôdy.

Žíhanie. Neodporúča sa vykonávať bez príslušných skúseností a povolenia. Zvyčajne to vykonávajú poľnohospodári pri čistení polí od buriny.

Včasné kosenie. Táto metóda sa vykonáva iba počas vegetačného obdobia a pred začiatkom kvitnutia. Hogweed začína kvitnúť od júna do augusta. Tento spôsob je vhodný, ak ho po máji zaskočíte.

Čistenie dáždnikov. Rýchlo sa s tým vysporiadate, ak rýchlo odrežete všetky dáždniky a spálite ich. Môžete odstrániť samotnú rastlinu a potom, hlavnou vecou je lokalizovať a neutralizovať ju. Vezmeme tašku a jednoducho prebehneme oblasťou, odrežeme všetky rozkvitnuté dáždniky.

Chemické odstraňovanie buriny

Môžete sa samozrejme uchýliť k pomoci liekov a liečiť oblasti obývané boľševníkom. Herbicíd ľahko prenikne do pletiva buriny a rastlina uschne. A tu je zoznam herbicídov:

  • Chobotnica;
  • Glyfor;
  • Tornádo 500.

Používajte len podľa pokynov a poskytnutých. Koncentrácie vyššie ako normálne môžu poškodiť iné plodiny. Manipulujte len so špeciálnou ochranou.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť