Site icon Články Archaeoservices – archeologická spoločnosť

Ako sa zbaviť boľševníka v záhrade – Na záhrade záleží

Boľševník, alebo správne boľševník Sosnovského, vie rýchlo rásť a šíriť sa po celej oblasti. Mali by ste ho ihneď odstrániť, inak sa semená rýchlo rozptýlia a pridajú viac práce. V tomto článku sa dozviete, ako sa zbaviť boľševníka na vašom pozemku.

Čo je to boľševník, ako vyzerá?

Ak chcete vyhrať, musíte to vedieť zrakom, ľudia tomu hovoria aj „Herkulesova tráva“:

Hlavnou vecou nie je opustiť rezané dáždniky, na ktorých sa nachádzajú kvetenstvo, môžu dozrieť aj bez stonky. Treba ich jednoducho zlikvidovať.

Spôsoby odstraňovania buriny z lokality

Poznám asi 5 metód a niektoré som osobne zažil.

Výkop. Na tento účel je najlepšie použiť obyčajnú bajonetovú lopatu. Korene boľševníka sú 10-15 cm, čo nie je príliš hlboké a ľahko sa vykopáva.

Mechanické kopanie. Cieľom metódy je vytvoriť silnú konkurenciu pre boľševník. Po oraní záhrady by ste mali zasiať napríklad zelené hnojenie. Ide o veľmi efektívny spôsob, ako získať živiny len z jednej pôdy.

Žíhanie. Neodporúča sa vykonávať bez príslušných skúseností a povolenia. Zvyčajne to vykonávajú poľnohospodári pri čistení polí od buriny.

Včasné kosenie. Táto metóda sa vykonáva iba počas vegetačného obdobia a pred začiatkom kvitnutia. Hogweed začína kvitnúť od júna do augusta. Tento spôsob je vhodný, ak ho po máji zaskočíte.

Čistenie dáždnikov. Rýchlo sa s tým vysporiadate, ak rýchlo odrežete všetky dáždniky a spálite ich. Môžete odstrániť samotnú rastlinu a potom, hlavnou vecou je lokalizovať a neutralizovať ju. Vezmeme tašku a jednoducho prebehneme oblasťou, odrežeme všetky rozkvitnuté dáždniky.

Chemické odstraňovanie buriny

Môžete sa samozrejme uchýliť k pomoci liekov a liečiť oblasti obývané boľševníkom. Herbicíd ľahko prenikne do pletiva buriny a rastlina uschne. A tu je zoznam herbicídov:

Používajte len podľa pokynov a poskytnutých. Koncentrácie vyššie ako normálne môžu poškodiť iné plodiny. Manipulujte len so špeciálnou ochranou.

Exit mobile version