Ako správne skladovať cesnak doma v byte v zime

Ako správne skladovať cesnak v byte? Táto otázka znepokojuje mnohých záhradkárov, pretože nie každý má dobrú pivnicu. Po presťahovaní sa z domu do bytu po zbere som sám začal mať obavy a išiel som na internet hľadať najlepšie spôsoby skladovania cesnaku. Našiel som niekoľko skutočne užitočných a používam ich dodnes.

Ako dlho trvá zimný a jarný cesnak?

Táto otázka je obzvlášť akútna, ak žijete v byte po celý rok, no v priebehu rokov sa tomu ľudia prispôsobili a našli niekoľko užitočných rád. Najprv si určíme, aký druh cesnaku budeme skladovať, od toho závisia podmienky jeho skladovania, pri jarnom cesnaku bude skladovacia teplota od 16 do 20 stupňov, na zimné skladovanie je veľmi nízka +2..+4. Myslím si, že oziminy zvyčajne pred zimou odchádzajú, keďže ich pestujeme špeciálne na jedlo počas sezóny a na pridávanie do prípravkov.

Každá odroda cesnaku sa skladuje inak. Pre jarnú odrodu je prijateľné teplé skladovanie pri teplote 16 až 20 stupňov. Pre zimný cesnak je optimálna skladovacia teplota od 2 do 4 stupňov. Hlavnou vecou nie je držať ho na príliš teplom a svetlom mieste, inak cesnakové hlavy začnú doslova vysychať.

Skladovanie cesnaku v byte

Je dobré, keď je cesnak vždy po ruke a nemusíte behať do pivnice. Cesnak skladujem celkom úspešne v byte už 10 rokov, hlavné je vyhýbať sa vysokej vlhkosti a priamemu slnečnému žiareniu.

Skladovanie cesnaku

Raz som sa rozhodol použiť bežné plastové nádoby a naozaj som to oľutoval. Všetok cesnak vyschol a stal sa takmer nepoužiteľným, je lepšie použiť obyčajnú sieťku. Ak máte dva druhy cesnaku, skúste ich skladovať oddelene.

Skladovanie cesnaku v chladničke

Cesnak sa môže skladovať v chladničke 3-5 mesiacov, ale táto metóda je vhodná len pre zimné odrody. Je dôležité, aby teplota vo vnútri bola +2…+4 stupne.

Skladovanie cesnaku v pohári

Aby bola táto metóda účinná, musíte cesnak olúpať a vysušiť, vložiť ho do sklenenej nádoby, na dno nádoby môžete posypať soľ alebo popol a hrdlo prikryť bavlnenou (ľanovou, chintzovou) handričkou alebo kúsok gázy. Ja osobne preferujem spôsob, kedy ho jednoducho zavesíte do siete v rohu kuchyne, kde je málo slnečného svetla. Áno, táto metóda netrvá veľa času, ale výsledok vás poteší.

Skladovanie cesnaku až do jari doma

Hlavnou vecou je sledovať stav cesnaku a pravidelne ho kontrolovať, či neklíči alebo hnije.

Ako správne skladovať cesnak vo vákuovom balení

Cesnak je potrebné dôkladne očistiť od nečistôt a šupiek a trochu ho vysušiť a potom ho vložiť do vákuových vreciek alebo pohárov so špeciálnymi viečkami. Cibuľky sa môžu použiť celé alebo rozdelené na plátky. Je prijateľné (dokonca výhodnejšie) baliť olúpané klinčeky

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť