Ako tvarovať uhorky, aby ste získali bohatú úrodu

Tvorba uhoriek priamo závisí od výnosu, zvyčajne zasadím 3 korene a to mi stačí nielen na zber, ale aj na ošetrenie susedov. Ukazuje sa, že z 3 koreňov vychádza každých 4-5 dní 1,5 vedra.

Ako tvarovať uhorky

Nepestujem uhorky na otvorenom priestranstve a prečo by som mal? Pri pestovaní v skleníku alebo na inom mieste je potrebné tvarovanie. Bez nej môžete zmeškať časť úrody a ak pridáte aj semenné uhorky, tak z jedného koreňa môžete minúť až 60 – 70 % úrody. Preto navrhujem tvarovať uhorky pre skleníky.

Je potrebné vytvoriť všetky odrody a hybridy. Keď rastlina dosiahne výšku 30-40 cm, na spodných listoch už vyrastú nevlastní synovia. Stačí ich odstrániť a všetky takéto plody odstránime do výšky 40 cm Pri odstraňovaní zaštipneme vaječník, potom všetky šťavy rastliny pôjdu nahor a nie smerom k vývoju týchto nevlastných synov.

Po tomto postupe rastlina začne rýchlo rásť do výšky a časom sa objavia ďalšie listy a kvety.

Odstránenie nevlastných synov z uhorky

Keď sa vytvoria nové listy a kvety, odstránime aj spodné listy, pretože listy umiestnené na vrchu poskytujú výživu. Potom sa zlepší výmena vzduchu v záhradnom záhone.

Niektorí záhradníci odstraňujú ešte viac a nechávajú len malé bočné výhonky (bočné výhonky s jedným ovocím), zvyčajne to nerobím, pretože akékoľvek prerezávanie zraňuje rastlinu.

O vzniku uhorky

Pamätajte, prerezávajte, hojne zalievajte teplou vodou. Cez deň je vhodné vyhrievať ju na slnku a večer výdatne zalievať. Zalievať treba veľmi opatrne a odrezané stonky zospodu nezaplavovať.

Mnoho ľudí zanedbáva tvorbu uhoriek a márne, pretože tvorba aktivuje vzhľad nových dcérskych výhonkov a čoskoro sa vytvoria samičie kvety, zatiaľ čo samčie sa už nachádzajú na hlavnej stonke uhorky.

Ak sa bočné výhonky neodstránia včas, rýchlo dôjde k zahusteniu a samičie výhonky stmavnú v hrúbke lístia, čo opäť znamená stratu úrody. Šťastnú úrodu, milí záhradníci!

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť