Site icon Články Archaeoservices – archeologická spoločnosť

Ako určiť načasovanie výsevu sadeníc uhoriek a vybrať správnu nádobu?

Jar príde veľmi skoro a môžete začať pestovať uhorky na sadenice. Dúfam, že ste, rovnako ako ja, už pripravili nádoby a rozhodli ste sa pre rozmanitosť uhoriek, ak nie, navrhnem veľmi plodné a chutné odrody. Teraz sa vráťme k sadeničkám.

Ako zistiť presný čas výsevu, aby sa sadenice nestihli natiahnuť pred výsadbou do zeme?

To je určené niekoľkými súvisiacimi faktormi:

Odporúčam rašelinové poháre, ktoré v nich môžu pohodlne žiť až mesiac. Ak používate staromódne sadenice, sadenice sa v nich zvyčajne uchovávajú iba jeden týždeň, kým sa neobjavia skutočné listy.

V našom regióne (Mari El) sa pôda zohreje na prvých 15 stupňov tepla až začiatkom mája, čiže priesady vysievam 5. – 10. apríla.

Najprv mi vždy stačia 3-4 semienka uhorky na skorú úrodu a zvyšok sadím neskôr.

Uhorky na skorú úrodu je potrebné zasadiť do skleníka Mám aj skleník, kde uhorky sadím koncom apríla a po 20. máji presádzam na záhon. Ak sa predsa len rozhodnete zasadiť uhorky do sadeníc, uistite sa, že uhorky nie sú umiestnené príliš blízko seba.

Koreňový systém uhoriek je krehký a nemá rád susedov. Pri výsadbe do plastových pohárov nezabudnite rozrezať dno prvého pohára na dve časti a pohár vložiť do pohára.

Mimochodom, na začiatku článku som hovoril o odrodách uhoriek, ktoré sa chystám sadiť, o odrode uhoriek Big Kush F1, pestujem ju už dva roky a z úrody nie som nadšený. Veľmi kompaktné a chutné.

Na otvorenom priestranstve používam odrody “Zazulya„A“Louise“, prvá odroda bola vyšľachtená už dávno a má minimálne 20 rokov, už som si na ne tak zvykol, že ich vysádzam rok čo rok.

Exit mobile version