Ako zasiať Eustoma, najlepšie dátumy siatia

Semená Eustoma môžete zasiať už v decembri, zvyčajne začínam s výsevom vo februári. Nerobte si starosti s načasovaním, môžete zasiať koncom februára a čakať na kvitnutie.

Najlepšie dátumy výsevu

Výsev semien nie je náročná záležitosť, najmä so semenami Eustoma nebudú žiadne problémy, jej výsev je veľmi blízky petúniám a iným kvetom. Pri výseve v decembri kvitne v júni, v januári vo februári, koncom júna začiatkom júla.

Ako zasiať Eustoma

Semená vysievame povrchovo ako pri petúniách, nemôžeme ich prikryť zeminou. Za týmto účelom premiešajte pôdu a vermikulit v pohári a navlhčite ho vodou.

Semená rozložte a navlhčite vodou, z nádoby vytvorte mini skleník a zakryte ho filmom, nezabudnite tiež urobiť otvory s 5-6 špáradlami. Umiestnite na teplé miesto a počkajte na klíčenie zvyčajne vyklíčia za 5-6 dní. Možno si ich ani nevšimnete, pretože sú veľmi malé. Vrchnák alebo fólia sa nedajú odstrániť, keďže korene sú stále na povrchu, nesmú sa nechať vyschnúť, treba ich navlhčiť.

Pred odstránením veka nádoby ju nezabudnite poprášiť vermikulitom. Eustomu môžete zasadiť aj do rašelinových tabliet, o tom som už podrobne písal a metóda je tiež účinná.

Ako zvýrazniť sadenice eustomy

Ak sa v decembri bavíme o dennom svetle, tak to určite nestačí a sadenice je potrebné osvetľovať každý deň na 3-4 hodiny. Kúpil som si domov obyčajnú LED lampu na pestovanie priesad a zapínam ju takmer do 20:00. Účinnosť na rozdiel od fytolampy je nižšia, ale toto svetlo stačí na vchody, hlavné je, že svetlo nie je nižšie ako 2500 luxov.

Ako kŕmiť sadenice Eustoma

Ako vrchný obväz používam minerálne hnojivá a dusičnan vápenatý. Nedá sa aplikovať oboje naraz a treba striedať aspoň raz za 10 dní.

Ako listové hnojenie odporúčam aplikovať Fertiku a pôdu navlhčiť, navlhčiť a zabrániť vysychaniu.

Záhon Eustoma v záhrade

Výber Eustoma

Pri výseve semien Eustoma niekoľkokrát do jednej nádoby je potrebné sadenice presadiť do jednotlivých pohárov. Toto by sa malo robiť len vtedy, keď sa objavia 3-4 pravé listy. S kusom zeme preneste Eustoma do samostatného pohára a zhutnite pôdu. Potrebuje si pár dní odpočinúť, takže nepridávame ďalšie osvetlenie fytolampou.

V marci môžete Eustomu presadiť aj do kvetináča, ale nemusíte to robiť, ak je v pohári dostatok miesta. To je všetko, Eustoma je vysadená a budeme čakať na kvitnutie.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť