Anémia z nedostatku železa: ako pochopiť, že telu chýba mikroelement

Foto: z otvorených zdrojov

Existuje niekoľko typov anémie, vrátane nedostatku železa.

Železo je esenciálny minerál, ktorý telo potrebuje na tvorbu červených krviniek. Odhaduje sa, že až 1,5 miliardy ľudí na svete má nedostatok železa. A nedostatok železa je najčastejšou príčinou anémie. RBC-Ukrajina hovorí o tom, čo je anémia z nedostatku železa a jej symptómy.

Čo je anémia z nedostatku železa

Existuje niekoľko typov anémie, vrátane nedostatku železa. Anémia z nedostatku železa je stav, ktorý sa vyskytuje, keď sa zníži množstvo červených krviniek alebo hemoglobínu v krvi, ktorý pomáha červeným krvinkám transportovať kyslík z pľúc do zvyšku tela. Preto s anémiou obsahuje krv menej kyslíka ako normálne, čo má negatívne dôsledky. Pri tomto type anémie je tento stav spôsobený práve nedostatkom železa, mikroelementu, ktorý je súčasťou hemoglobínu – proteínu vnútri červených krviniek.

Železo je však potrebné aj pre normálne fungovanie štítnej žľazy, endokrinného systému, svalov, ako aj pre udržanie imunity, proces delenia buniek a syntézu DNA.

Preto s nedostatkom železa, okrem výskytu anémie, sú metabolické procesy narušené a telo ako celok trpí.

Príčiny anémie z nedostatku železa

Hladiny železa v tele sa môžu znížiť z niekoľkých dôvodov. Anémia z nedostatku železa sa môže vyskytnúť, keď stratíte krv v dôsledku silných menštruácií alebo nedostatku železa vo vašej strave.

Tí, ktorí dodržiavajú vegánsku a vegetariánsku stravu, darcovia krvi, športovci, dojčiace ženy a tehotné ženy sú tiež vystavení riziku vzniku anémie z nedostatku železa.

Ďalším dôvodom je neschopnosť správne absorbovať železo v dôsledku základných zdravotných stavov, ako je zápalové ochorenie čriev a celiakia (autoimunitné ochorenie tenkého čreva).

Príznaky anémie

Príznaky anémie z nedostatku železa majú charakteristické znaky v dôsledku nedostatočného kyslíka v tele. Existujú však určité príznaky, ktoré sú menej časté.

Bežné príznaky anémie zahŕňajú:

  • únava;
  • závraty;
  • slabosť;
  • dyspnoe;
  • ťažkosti s cvičením;
  • nepohodlie v hrudníku;
  • bolesť hlavy;
  • bledá koža;
  • kardiopalmus;
  • studené ruky a nohy.

Je dôležité poznamenať, že niektoré príznaky anémie z nedostatku železa môžu byť príznakmi iných závažných ochorení.

Najmä bolesť na hrudníku, dýchavičnosť a zrýchlený tep môžu byť príznakmi ochorenia srdca. Preto, ak sa objavia takéto príznaky, je lepšie poradiť sa s lekárom a získať správnu diagnózu.

Zriedkavé príznaky anémie z nedostatku železa

Hoci následné príznaky sú menej časté, anémia z nedostatku železa môže postihnúť aj pokožku, vlasy, nervový a imunitný systém.

Medzi ďalšie zriedkavé príznaky patria:

  1. Porucha príjmu potravy: Túžba po nepotravinových predmetoch, ako je ľad, hlina, krieda a papier.
  2. Glossitída: zápal jazyka sprevádzaný bolesťou a opuchom.
  3. Koilonychia: lámavé a lyžicovité nechty.
  4. Syndróm nepokojných nôh: potreba hýbať nohami alebo chodiť, najmä v noci.
  5. Zmeny pokožky a vlasov: Nedostatok kyslíka môže spôsobiť slabé alebo lámavé vlasy a suchú pokožku.

Depresia: Nedostatok železa môže ovplyvniť vašu náladu a spôsobiť depresiu.

Príznaky anémie u detí

Dojčatá a deti majú zvyčajne jemnejšie príznaky nedostatku železa. Ak sa nelieči, anémia z nedostatku železa môže viesť k oneskoreniu vývoja. Tu je niekoľko príznakov, na ktoré si treba dávať pozor u detí:

  • Podráždenosť;
  • bledá koža;
  • zlá výživa;
  • rýchle dýchanie;
  • túžba jesť nepotravinárske výrobky.

Príznaky anémie počas tehotenstva

Príznaky tehotenstva a anémie z nedostatku železa sú do značnej miery rovnaké. V niektorých prípadoch môže byť ťažké určiť, či únava, dýchavičnosť, rýchly tlkot srdca alebo podivná chuť na jedlo sú spôsobené normálnymi príznakmi tehotenstva alebo anémiou z nedostatku železa.

Rastúci plod potrebuje železo, čo môže viesť k vyčerpaniu zásob železa v tele nastávajúcej matky. Okrem toho môže tehotenstvo obmedziť množstvo železa, ktoré získate z jedla v dôsledku nevoľnosti alebo potravinových alergií počas tehotenstva.

Prevencia nedostatku železa

Prevencia anémie zahŕňa vyváženú stravu – k lepšiemu vstrebávaniu železa však prispievajú nielen potraviny bohaté na železo, ale aj potraviny bohaté na bielkoviny a vitamín C (kiwi, citrusové plody).

Lepšie sa vstrebáva hemové železo – to, ktoré sa nachádza v produktoch živočíšneho pôvodu, najmä v kuracom, kačacom, pečeňovom a vnútornom mäse, hovädzom mäse, jahňacom mäse, krevetách, konzervách z morských plodov a rybách z čeľade lososovitých.

V rastlinných potravinách sa železo nachádza v zemiakoch, tekvicových a slnečnicových semienkach, fazuli a šošovici, špenáte, paštrnáku, sušených marhuliach, hrozienkach, mandliach, ovsených vločkách a paradajkách. Okrem toho je dôležité nekonzumovať nadmerne čaj, kávu, kakao a mlieko – ich zložky môžu narúšať vstrebávanie železa.

Okrem toho rutinné krvné testy pomáhajú sledovať zmeny hladín hemoglobínu a predpovedajú pravdepodobnosť anémie.

Liečba anémie z nedostatku železa

Hoci vyvážená strava udržuje hladinu železa a zastavuje rozvoj miernej anémie, je nemožné zvýšiť nízku hladinu železa iba jedlom.

Preto, ak máte príznaky anémie z nedostatku železa, mali by ste sa poradiť s lekárom, aby vám predpísal liečbu, a nezačínať ju sami kupovaním doplnkov stravy.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť