Arašidy: výsadba a pestovanie na otvorenom priestranstve

Arašidy sú medzi mladými najpopulárnejšími orechmi, môžu sa jesť pražené so soľou, v cukre alebo jednoducho čerstvé. Nie nadarmo je v mnohých krajinách taký populárny, pretože je hlavným pomocníkom v boji proti zlému cholesterolu. A pestovanie je také jednoduché ako lúskanie hrušiek, rovnako ako sadenie a okopávanie zemiakov, no, keď to poviete vlastnými slovami, hoci je to tak.

Ako rastú arašidy?

Nepestujem ju veľmi často, ale raz sa mi dostala do rúk. Keď sa arašidy vysadia skoro, začnú kvitnúť od začiatku júla, plody idú hlboko do zeme na 15-20 cm a takto dozrievajú.

Výsadba arašidov

Výsadba arašidov na otvorenom priestranstve

Najlepšie je zasadiť arašidy v polovici jari, keď sa pôda príliš nezohreje. Pred výsadbou musíte pripraviť semená arašidov.

Napríklad pred výsevom sa odporúča namočiť semená na niekoľko hodín do teplej vody. Táto metóda môže pomôcť semenám klíčiť rýchlejšie a stať sa silnejšími. Keď sú semená pripravené na siatie, mali by byť zasadené do veľmi voľnej a ľahkej pôdy.

Dobrou možnosťou je použiť zmes humusu, záhradnej pôdy, rašelinových triesok a pilín v určitých pomeroch. Semená je potrebné zasadiť hlboko, stačí ich prehĺbiť o 1 cm, odporúča sa ich hojne zalievať a zakryť fóliou alebo sklom, kým sa neobjavia výhonky. To pomôže vytvoriť optimálne podmienky pre klíčenie.

Hneď ako sa sadenice objavia, je potrebné zabezpečiť rastlinám pravidelné hnojenie. Raz za 10 dní môžete použiť popol a komplexné hnojivá pre sadenice a striedať ich pre lepšiu výživu rastlín. Presádzanie arašidových kríkov do zeme sa zvyčajne vykonáva začiatkom leta, keď rastliny už trochu vyrástli.

Skúste tiež zasadiť jeden rad radšej do skleníka ako do voľnej pôdy, úroda vás určite prekvapí.

Teplý záhon je samozrejme najlepšou možnosťou na pestovanie arašidov, ale ak nemáte možnosť vopred si vytvoriť špeciálny záhon, môžete použiť jednoduchý spôsob pestovania tak, že do pôdy najskôr pridáte hnojivo.

Napríklad pridanie kompostu alebo humusu v určitých pomeroch, ako aj fosforovo-draselných hnojív a popola môže poskytnúť dobrý štart pre rastliny.

Ale ako experiment a len tak pre zábavu plánujem tento rok zasadiť na okno do bežnej nádoby. Uvidíme, čo sa stane, vraj rastie rovnako dobre ako v skleníku.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť