„Bobule pierka.“ Fitness tréner vysvetľuje, či treba cukor nahradiť medom

Foto: z otvorených zdrojov

Med je prírodný produkt, ktorý produkujú včely z nektáru kvetov.

Mnohí odborníci na výživu tvrdia, že cukor možno pri chudnutí nahradiť medom, javorovým alebo agávovým sirupom. Je to naozaj pravda?

Na túto otázku odpovedal profesionálny fitness tréner Viktor Mandzyak v exkluzívnom komentári pre RBC-Ukraine.

Mali by ste nahradiť cukor?

Odborník povedal, že med, cukor, javorový sirup, agávový sirup sú „všetko vtáctvo“, to znamená, že všetky sú cukry.

V informačnom poli sa nám neustále hovorí, že cukor je škodlivý, a tak sa ľuďom ponúka ako „zdravá alternatíva“.

„Z chemického hľadiska sa tieto produkty príliš nelíšia, navyše majú takmer rovnaký obsah kalórií a rovnaké množstvo sacharózy,“ povedal fitness tréner.

Podľa neho nezáleží na tom, čo konzumujete, pretože tieto produkty sú zložením takmer identické a zaraďujú sa medzi cukry.

Pre referenciu

Med je prírodný produkt, ktorý produkujú včely z nektáru kvetov. Má sladkú chuť a v potravinách sa používa už tisíce rokov. Med obsahuje veľké množstvo prospešných látok ako sú flavonoidy, antioxidanty, vitamíny skupiny B, vitamín C, vápnik, draslík a ďalšie minerály.

Je tiež známy svojimi protizápalovými vlastnosťami a môže byť použitý ako prirodzený ochranca pred infekciami.

Javorový sirup sa vyrába zo šťavy javorových stromov, ktorá sa varí, kým sa voda neodparí a zostane sladký, koncentrovaný sirup. Chutí to dobre. Javorový sirup obsahuje minerály ako vápnik, draslík, mangán a iné, ale aj antioxidanty. Mierna konzumácia javorového sirupu môže byť prospešná pre vašu pokožku, kardiovaskulárny systém a celkové zdravie.

Agávový sirup sa vyrába zo šťavy rastliny agáve, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky. Je to prirodzene sladká potravina s nízkym glykemickým indexom, čo znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Agávový sirup má veľmi sladkú chuť a používa sa ako prírodná náhrada cukru.

Obsahuje aj minerály ako vápnik, draslík, horčík a železo. Agávový sirup sa používa pri varení, napríklad do dezertov, omáčok a nápojov, a ako sladká prísada do čaju alebo kávy.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť