Čaj alebo džús: odborníci na výživu radia, že je lepšie piť ráno

Foto: z otvorených zdrojov

Odborníci poznamenali, že ráno môžete piť nielen kávu, ale aj džús alebo čaj.

Čaj aj džús môžu byť ráno prospešné, ale to závisí od individuálnych preferencií a zdravotných cieľov.

Podľa odborníka na výživu Ekta Singhwal čaj, najmä zelený alebo čierny, obsahuje antioxidanty a mierny zásah kofeínu, ktorý pomáha zvyšovať bdelosť a metabolizmus. Na druhej strane šťava, najmä čerstvo vylisovaná alebo 100-percentná ovocná šťava, poskytuje vitamíny, minerály a hydratáciu, píše Healthshots.

Pitie čaju alebo džúsu ráno môže poskytnúť rôzne zdravotné výhody. Čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať zápaly a podporujú celkové zdravie, uviedol odborník. Najmä zelený čaj môže poskytnúť veľa zdravotných výhod. Ale na druhej strane šťava poskytuje základné vitamíny a minerály, podporuje hydratáciu a podporuje imunitné funkcie.

Druhy čerstvo vylisovaných štiav, ktoré môžete piť ráno:

  • Pomarančová šťava: Bohatá na vitamín C a antioxidanty, podporuje imunitné funkcie a zdravie pokožky. Môže znížiť niektoré rizikové faktory srdcových chorôb, ako je vysoký cholesterol.
  • Jablková šťava: Obsahuje vitamín C a draslík, podporuje trávenie a môže zlepšiť zdravie srdca.
  • Mrkvová šťava: Vysoký obsah betakaroténu a vitamínu A podporuje zdravie očí.
  • Repná šťava: Zlepšuje fyzickú výkonnosť a môže pomôcť znížiť krvný tlak.
  • Brusnicová šťava: obsahuje antioxidanty a môže zabrániť infekciám močových ciest.
  • Ananásová šťava: Obsahuje bromelaín, ktorý podporuje trávenie a zmierňuje zápaly.
  • Citrónová šťava: Má alkalizujúce vlastnosti, takže podporuje trávenie a detoxikáciu.

Vedľajšie účinky čaju ráno

Pitie čaju skoro počas dňa môže mať potenciálne vedľajšie účinky. Niektorí ľudia môžu pociťovať žalúdočnú nevoľnosť alebo prekyslenie, najmä ak sa čaj pije nalačno. Dôležitý je aj druh čaju. Pitie čaju s mliekom ráno je zlý zvyk. Vysoký obsah laktózy môže ovplyvniť funkciu čriev a viesť k plynatosti a iným žalúdočným problémom. Navyše nadmerná konzumácia kofeínu v čaji môže u citlivých ľudí viesť k nervozite a zrýchlenému tepu. Je veľmi dôležité počúvať svoje telo a tomu prispôsobiť príjem čaju.

Vedľajšie účinky pitia šťavy ráno

Čo sa týka čerstvých ovocných štiav, tie sa môžu konzumovať nalačno, no je dôležité si uvedomiť obsah cukru a potenciálny vplyv na hladinu cukru v krvi. Preto je kľúčová striedmosť. Môžete ich tiež spárovať so zdrojom bielkovín alebo vlákniny, ako sú orechy alebo celozrnné toasty, aby ste zmiernili prípadné zvýšenie hladiny cukru v krvi a poskytli vyváženejší začiatok dňa.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť