Čo potrebujú vedieť všetci ľudia s vysokým krvným tlakom

Foto: z otvorených zdrojov

Snažte sa dodržiavať všetky pokyny lekára a neponáhľajte sa s ukončením liečby, ak sa cítite výrazne lepšie.

Hypertenzia (problémy s vysokým krvným tlakom) je jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete. Práve toto ochorenie spôsobuje mŕtvice a mnohé ochorenia kardiovaskulárneho systému. A často sa stáva, že človek ani nevie, že sa v jeho tele vyvíja „tichý zabijak“, alebo nepripisuje dôležitosť tomu, že tlak stúpa alebo skáče.

Aké pravidlá vám pomôžu udržať normálny krvný tlak a výrazne zlepšiť vaše zdravie, hovorí RBC-Ukraine s odvolaním sa na WebMD.

Ako poznamenávajú lekári, mnohí pacienti o vysokom krvnom tlaku nevedia, pretože príznaky buď chýbajú, alebo sú veľmi malé. A preto sa mu hovorí „tichý zabijak“. Mali by ste si však dávať pozor na krvný tlak, pravidelne kontrolovať jeho hodnoty a udržiavať zdravý životný štýl. Najmä ak máte dedičný sklon k hypertenzii.

Existuje mnoho spôsobov, ako udržať krvný tlak pod kontrolou – od liekov až po zmenu životného štýlu a stravovania.

Nízky obsah sodíka

Hranolky či iné slané jedlá určite nie sú pre vás. Vyberte si potraviny s nízkym obsahom sodíka a soli. Pri varení obmedzte množstvo soli. Ak ste zdravý, nemali by ste zjesť viac ako 1 čajovú lyžičku soli (2 300 miligramov sodíka) denne.

Ak ste už mali problémy s vysokým krvným tlakom, potom bude vaša norma nižšia. Napríklad ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami by nemali konzumovať viac ako 1500 miligramov sodíka denne.

Nezabudnite si prečítať etikety potravín, aby ste vedeli, koľko soli prijímate. A koľko soli je pre vás limitom, poraďte sa so svojím lekárom.

Alkohol

Obmedzte príjem alkoholu alebo sa mu úplne vyhnite. Bezpečná dávka alkoholu neexistuje a krvný tlak vám môže stúpnuť aj z troch nápojov – vína, piva či niekoľkých pohárov silnejších nápojov.

Pohyb

Skúste sa viac hýbať. Aeróbne cvičenie, ako je chôdza, beh alebo tanec, môžete robiť 30 minút denne. Triedy môžete rozdeliť do troch krátkych cyklov po 10 minút. To bude stačiť na zmenu vášho zdravia.

Výživa

Pokúste sa znížiť kalórie, ktoré vám pomôžu schudnúť. To bude veľmi prospešné pre váš krvný tlak. Keď budete jesť vonku, nezabudnite, že reštaurácie podávajú veľké porcie.

A doma sa snažte jesť malé porcie, kontrolujte ingrediencie a počet kalórií.

Skoncujte s tabakom

Hovoríme nielen o cigaretách, ale o všetkých tabakových výrobkoch. Akýkoľvek tabakový výrobok môže poškodiť krvné cievy, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku. Vypracujte plán, ktorý vám pomôže prestať fajčiť.

Zvládanie stresu

Zlepšite svoje schopnosti zvládať stres. Ak pijete, fajčíte alebo sa prejedáte, môže to viesť k vysokému krvnému tlaku. Vyskúšajte jogu, hlboké dýchanie alebo meditáciu. Pomáhajú prechádzky na čerstvom vzduchu a cvičenie.

Naučte sa tiež povedať „nie“ žiadostiam, ktoré môžu spôsobiť, že váš život bude príliš hektický.

Priatelia a rodina

Požiadajte svojich blízkych o podporu. Výskum ukazuje, že podpora komunity a rodiny je kľúčovou súčasťou každého plánu liečby vysokého krvného tlaku. Pomôžu vám držať sa zdravého stravovania a cvičenia. Pozitívne a starostlivé vzťahy tiež pomáhajú prekonávať stres.

Odporúčania lekára

Lekár je vaším prvým priateľom v boji s vysokým krvným tlakom. Povie vám, ako sa správne stravovať, čo vám pomôže zostať zdravými. Predpisuje aj lieky na kontrolu krvného tlaku, ktoré treba užívať podľa odporúčania.

Snažte sa dodržiavať všetky pokyny lekára a neponáhľajte sa s ukončením liečby, ak sa cítite výrazne lepšie.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť