Čo robiť, ak sa listy sadeníc korenia skrútia? – Záhradné práce

Stáva sa, že listy sadeníc papriky sa začnú krútiť a v tejto chvíli treba začať konať a paprike pomôcť. V tomto článku napíšem, ako a prečo sa to deje a čo je potrebné urobiť.

Zlé podmienky a starostlivosť

Keď sa listy papriky začnú krútiť, je to pravdepodobne spôsobené nesprávnou starostlivosťou o papriku a nevhodnými podmienkami. Prvý príznak je ľahké určiť: na listoch sa začína objavovať žltosť a listy na vrchu sa začínajú postupne krútiť. Niekedy môžete pozorovať vzhľad pavučín alebo belavého povlaku. Ak nevenujete čas starostlivosti o stav papriky, rastlina časom odumrie. Poďme analyzovať, prečo sa to stalo.

Nedostatky živín

Ak sa listy sadeníc začnú krútiť, môže to znamenať nedostatok výživy a následne je potlačená zelená hmota. V pôde, kde rastú sadenice, môže byť nedostatok mikroelementov pre úplný rast. Ak paprike chýba horčík, potom sa semenáčiky oslabujú a zároveň sa oslabuje imunita. Aby ste tomu zabránili, je lepšie najskôr zasadiť semená do hotového substrátu. Obsahuje všetky živiny a zároveň je preventívnym prostriedkom proti rôznym chorobám.

Keď zasadíte sadenice do bežnej záhradnej pôdy, sadenice by sa mali kŕmiť komplexným hnojivom. A predtým nezabudnite zaliať, aby sa korene papriky nespálili.

Nedostatok svetla pre papriky

Papriky potrebujú veľa slnka a tepla, aby rástli a vyvíjali sa. Keď sadenice rastú vo vnútri, často im chýba slnečné svetlo. Mladé sadenice, ktoré rástli bez dostatočného svetla, sa stávajú krehkými a bočné žilky sadeníc rastú rýchlejšie. Klíčky sa začínajú naťahovať smerom nahor pri hľadaní svetla a dochádza ku konkurencii, najmä v zamračených dňoch. Ak chcete problém vyriešiť, musíte umiestniť krabicu so sadenicami na najslnečnejšie miesto. Tu nepomôžu obyčajné lampy, nedostatok svetla sa dá kompenzovať iba pomocou fytolampov.

Teplota

Na pestovanie sadeníc potrebujete príjemnú teplotu a nemala by byť príliš horúca alebo suchá. Zvlnenie listov papriky je ochranná reakcia proti odparovaniu vlhkosti. Keď paprika stočí listy, stále zostáva v stonkách, čo jej umožňuje zachovať pružnosť a hustotu.

V takýchto prípadoch je postrek rozprašovačom zbytočný z dôvodu intenzívneho vystavenia svetlu, nebude účinný a môže viesť k spáleniu listov papriky. Najlepšie je zabezpečiť hojné zalievanie a vzdialiť sa od radiátorov. Paprika môže dosiahnuť rovnaký účinok pri presádzaní sadenice do skleníka, keď sa tam teplota vzduchu počas dňa zvyčajne zahreje na +35 a viac. Neotvárajte okamžite skleník alebo okná dokorán sú pre papriku škodlivé. Pre vetranie je lepšie zakryť sadenice spunbondom ukladaným do oblúkov.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť