Čo robiť, ak sa vám nohy veľmi potia: 6 spôsobov, ako problém vyriešiť

Foto: z otvorených zdrojov

Ak sa vám nohy veľmi potia, je pochopiteľné, že sa cítite nepríjemne a máte obavy zo zápachu.

Potenie nôh nie je len kozmetický problém. Nadmerný pot zvyšuje riziko plesňových infekcií, olupovania kože a dokonca aj pľuzgierov. Tieto príznaky sa často zhoršujú, keď teploty stúpajú, ale dobrou správou je, že problém sa dá liečiť.

Womans World sa s lekármi porozprával o tom, čo spôsobuje potenie nôh, a zostavil najlepšie tipy, ako nadmernému poteniu predchádzať.

Čo spôsobuje potenie nôh

Dlane a chodidlá majú najväčšiu hustotu potných žliaz na tele, vysvetlil MUDr. Max Weil, praktický dermatológ. Spotené nohy – rovnako ako spotené dlane, podpazušie, tvár a zvyšok tela – sú univerzálnym javom.

Pre niektorých ľudí je pot sotva znateľný. Ale u iných môže byť nadmerná a môže to byť spôsobené základným stavom nazývaným hyperhidróza. Hyperhidróza je stav, ktorý spôsobuje nadmerné potenie a bez liečby môže mať vážny dopad na kvalitu vášho života a sebavedomie.

Anna Chacon, MD, certifikovaná dermatológka, hovorí, že niekoľko ďalších dôvodov môže tiež spôsobiť potenie nôh. Tu sú niektoré hlavné spúšťače:

  • Lieky. Niektoré antidepresíva a lieky na cukrovku spôsobujú zvýšené potenie.
  • Diéta. Korenené jedlá, alkohol a kofeín môžu stimulovať potné žľazy a zvýšiť potenie.
  • Hormonálne zmeny. Hormonálne výkyvy spôsobené perimenopauzou a menopauzou môžu spôsobiť potenie nôh.
  • Stres a úzkosť. Tieto pocity aktivujú potné žľazy v celom tele, vrátane chodidiel.
  • Topánky. Úlohu môžu zohrať aj vaše topánky. Napríklad, ak vaše topánky a ponožky nie sú vyrobené z priedušných a vlhkosť odvádzajúcich materiálov, obmedzí to prúdenie vzduchu a umožní hromadenie potu.

Nohy sa v lete často potia

Aj keď sa potenie nôh môže objaviť kedykoľvek počas roka, najčastejšie je to počas teplejších mesiacov. V dôsledku zvýšenej hustoty potných žliaz na chodidlách a zvýšených teplôt v lete majú nohy tendenciu sa v lete potiť, hovorí Dr. Weil. V lete sú iné spotené oblasti, ako sú podpazušie a paže, často vystavené vzduchu alebo menej prikryté. To im umožňuje „dýchať“. Ale vaše nohy sú často stále pokryté topánkami a ponožkami, čo vedie k ešte väčšiemu poteniu.

Ak chcete znížiť potenie nôh, môžete použiť tipy uvedené nižšie.

Noste bavlnené ponožky

Bavlna a ponožky odvádzajúce vlhkosť sú užitočné možnosti, ako udržať spotené nohy na uzde, hovorí Dr. Weil. Syntetické vlákna podporujú hromadenie potu, preto ich neodporúčajú používať ľudia s nadmerným potením nôh.

Robert Conenello, MD, praktický podiater, hovorí, že materiály odvádzajúce vlhkosť odvádzajú pot od pokožky a prenášajú ho do vonkajšej vrstvy ponožky. To im pomáha rýchlejšie schnúť bez podráždenia pokožky alebo spôsobenia plesňovej infekcie.

Poradenstvo: Ponožky odvádzajúce vlhkosť niekedy nestačia na úplné zabránenie poteniu nôh. To je dôvod, prečo Dr. Weil odporúča uchovávať čisté ponožky v priehradke na rukavice alebo v kabelke vášho auta. Ak sa vám spotia nohy, vyhoďte mokré ponožky, osušte si nohy a oblečte si čisté.

Naneste antiperspirant

Aby vaše ponožky ešte účinnejšie odvádzali vlhkosť, skúste si nohy najskôr natrieť antiperspirantom. Štúdia vykonaná vo vojenskej medicíne ukázala, že antiperspiranty znižujú potenie nôh až o 50%.

Antiperspiranty sú vo forme krémov, pleťových vôd a sprejov, vysvetľuje Dr. Weil. Tieto produkty sa denne nanášajú na chodidlá, aby sa znížilo potenie. Rôzne zložky pomáhajú kontrolovať pot, ale väčšina z nich obsahuje kovové soli, ako je hliník, ktoré blokujú potné žľazy pred vylučovaním potu.

A ak máte obavy z používania antiperspirantov, ktoré obsahujú kovy, Dr. Weil hovorí, že sa niet čoho báť. American Cancer Society nenašla žiadnu súvislosť medzi hliníkovými antiperspirantmi a rakovinou prsníka a Alzheimerova spoločnosť podobne uviedla, že neexistuje žiadny dôkaz o spojitosti medzi hliníkovými antiperspirantmi a Alzheimerovou chorobou. Podľa lekára sú to len dva zaužívané mýty.

Vymeňte si topánky

Mnoho bežeckých topánok a športových topánok je vyrobených zo syntetických materiálov, ktoré sú mäkké a ľahké, ale môžu tiež zachytávať teplo a zvyšovať potenie. Ak sa vám potia nohy, zamerajte sa najskôr na vetranie.

Čím je topánka priedušnejšia, tým lepšie, hovorí doktor Weil. Vo všeobecnosti bývajú najlepšie kožené a plátenné topánky. Toto je obzvlášť dôležité, ak máte radi chôdzu, jazdu na bicykli alebo iné formy fyzickej aktivity. Doktor Conenello hovorí, že ak sú vaše topánky dobre vetrané, je oveľa menej pravdepodobné, že budete mať spotené nohy a súvisiace problémy, ako je atletická noha a pleseň nechtov na nohách.

Skúste si dať kúpeľ so slanou vodou

Po sprche alebo kúpeli si nohy a prsty dôkladne osušte. Rýchle potľapkanie po nohách uterákom sa môže zdať postačujúce, ale ak máte nohy stále vlhké, teplé a tmavé prostredie vo vnútri ponožiek môže podporiť rast plesní. Sušenie nôh toto riziko znižuje. Minimalizuje tiež trenie pokožky (bežnú príčinu pľuzgierov) a pomáha zastaviť potenie nôh skôr, ako sa začne.

Ak vaše nohy potrebujú ďalšiu pomoc, doktor Conenello hovorí, že namočenie nôh v slanej vode alebo použitie adstringentu, ako je čajovníkový olej, môže pomôcť pri ich vysušení. Tieto tekutiny čerpajú vlhkosť z pokožky, čo spôsobuje, že sa vaše nohy menej potia. Naplňte misku alebo umývadlo teplou vodou, potom pridajte 1/2 šálky epsomskej soli alebo 5-10 kvapiek oleja z čajovníka a namočte si nohy do kúpeľa na 10 minút.

Poradenstvo: Na vysušenie oblasti medzi prstami na nohách použite sušič vlasov. Doktor Conenello hovorí, že je to jednoduchý a účinný spôsob, ako zostať v suchu.

Zvážte absorpčné vložky do topánok

Topické antiperspiranty a ponožky odvádzajúce vlhkosť môžu pomôcť znížiť potenie nôh na minimum, no niektorí ľudia stále potrebujú dodatočnú ochranu. Ak sa vám nohy veľmi potia, doktor Weil odporúča vyskúšať vložky do topánok s odvodom vlhkosti.

Vyskúšajte kúpeľ nôh z čierneho čaju

Taníny v čaji sú sťahujúce a pomáhajú redukovať póry a mastnotu v pokožke, čím znižujú potenie. Navyše, upokojujúci kúpeľ je skutočne príjemný. Jednoducho naplňte malú misku alebo umývadlo 10 cm teplej vody a pridajte dve vrecká čierneho čaju. Namočte si nohy na 20 minút, potom ich opláchnite a dôkladne osušte.

Kedy navštíviť lekára o spotených nohách

Väčšina z nás z času na čas zažije spotené nohy. Ale doktor Weil hovorí, že by ste mali navštíviť lekára, ak vaše príznaky ovplyvňujú váš život a vašu sebaúctu. Dermatológ alebo pedikér môže skontrolovať základné stavy, ktoré môžu zvýšiť vaše potenie nôh a pomôcť vám cítiť sa lepšie.

Telo každého človeka reaguje inak a to, čo u jedného spôsobuje nadmerné potenie nôh, u druhého nemusí. Ak vám spotené nohy spôsobujú nepohodlie alebo obavy, oplatí sa dohodnúť si stretnutie so svojím lekárom, aby ste prediskutovali možné spôsoby liečby.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť