Čo sa stane s vašimi črevami, ak budete jesť škoricu každý deň?

Foto: z otvorených zdrojov

Ako môže konzumácia škorice ovplyvniť funkciu čriev?

Škorica je obľúbená predovšetkým pre svoju arómu, toto nádherné korenie je obľúbeným doplnkom kávy a dodáva pečivu pikantný nádych. No nielen škorica patrí medzi tie koreniny, ktoré možno pridať do akéhokoľvek jedla, do každého jedla.

Liečivé vlastnosti škorice sú tiež všeobecne známe. Početné štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia škorice zlepšuje zdravie čriev a trávenie vo všeobecnosti.

Škorica nie je super výživné korenie, obsahuje malé množstvo vápnika, karoténu a beta karoténu. Hlavnou hodnotou škorice sú jej antimikrobiálne vlastnosti. Toto korenie dokonale chráni pred rôznymi baktériami, plesňami a kvasinkami.

Prečo je škorica dobrá na trávenie

Podľa najnovšej štúdie z roku 2023 môže extrakt zo škorice pomôcť zmierniť hnačku. Skupina ľudí s hnačkou užila kapsuly so škoricovým vodným extraktom, ktoré vytvorili vedci. Výsledky ukázali účinnosť lieku v boji proti patogénnym baktériám.

Škorica je tiež účinná ako liek na zmiernenie hnačky a zápchy a ako prostriedok na uvoľnenie plynu.

Vďaka obsahu vlákniny škorica znižuje pravdepodobnosť rakoviny v hrubom čreve. Toto aromatické korenie pomáha čistiť choleretický systém a pečeň a odstraňuje prebytočné žlčové soli z tela.

Korenie pomáha odstrániť nepotrebnú tekutinu z tela; jeho použitie bude účinné pri ochoreniach obličiek.

Pri infekciách močového mechúra sa odporúča užívať aj škoricové nápoje.

Korenie obsahuje chemickú zlúčeninu eugenol, pomerne silné antibakteriálne činidlo, ktoré má aj antihelmintické vlastnosti.

Hnedý aldehyd, ktorý je súčasťou škorice, je účinným prostriedkom proti rôznym infekčným chorobám. Škorica pomáha v boji proti patogénnym baktériám ako Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio cholerae a iné, ktorých rozvoj môže viesť k infekčným a zápalovým ochoreniam čriev, pečene a žlčníka, dýchacieho a močového systému.

Priaznivé vlastnosti škorice

Škorica má mnoho ďalších prospešných vlastností. V prvom rade sú známe jeho antioxidačné vlastnosti. Výskum ukazuje, že aj keď je škorica strávená, jej bioaktívne zlúčeniny, ako je kyselina škoricová, zostávajú na podporu antioxidačných a protizápalových účinkov v tele.

Metabolity škorice a zlúčeniny z nich izolované môžu pomôcť chrániť mozog pred poškodením a zlepšiť symptómy chorôb, ako je Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba, naznačuje výskum.

Lekárske štúdie preukázali účinnosť škorice pri liečbe cukrovky. „Extrakt zo škorice môže zvýšiť sekréciu inzulínu a chrániť pankreas pred oxidačným stresom a zápalom.“

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť