Čo zasadiť vedľa kapusty? Najlepší susedia v záhrade

Kapusta je hlavnou zeleninou v záhrade a mala by sa vždy pestovať pre jej užitočnosť. Neskoré odrody sú najlepšie na skladovanie, ale na morenie stredne dozrievajúce odrody naplnia naše telo vitamínmi na celú zimu. Z nejakého dôvodu mnohí záhradkári v našej oblasti nedodržiavajú pravidlá striedania plodín a vysádzajú čímkoľvek, čo nájdu. Bohužiaľ, nie všetka zelenina, ktorá rastie v susedstve, je vhodná do kapusty.

Najlepší susedia pre kapustnicu

Keď prvýkrát zasadíme kapustu, záhradný záhon sa zdá byť akýsi prázdny a v prvých mesiacoch je tam vždy veľa miesta. A aby plocha nebola zbytočná, môžete zasadiť kôpor, koriander alebo rascu. Svojou vôňou odoženú z kapusty slimáky a stihnú zväčšiť hmotu skôr, ako sa z kapusty začnú vytvárať hlávky kapusty. Potom môžete jednoducho presadiť. Jeden rok som sa pohrával so slimákmi, vyskúšal som veľa liekov a odvtedy som vždy sadil viac koriandra a kôpru.

Priamo medzi hlávky kapusty môžete zasadiť aj dekoratívne kvety, ako napríklad tagetes. Ich vôňa je taká silná, že škodlivý hmyz sa pravdepodobne neodváži priblížiť.

tagetes s kapustou

Najhorší susedia na kapustu

Veľa ľudí sa s inváziou slimákov už zrejme neraz stretlo a vie, aké zlé je zbierať kapustu ohlodanú zo všetkých strán. Niekedy vás nezachránia žiadne lieky, pršalo a slimáky sa vrátili. Na minimalizáciu rizík sa odporúča pestovať kapustu ďalej od reďkoviek alebo horčice. Majú rovnaké choroby a škodcov.

To všetko sa odporúča pre bielu kapustu všetkých odrôd a štádií zrelosti. Na brokolicu, kaleráb a ružičkový kel však potrebujete úplne iný.

Najlepší susedia pre brokolicu, kel, kaleráb a ružičkový kel

Tu sú vhodné len rastliny nízkeho vzrastu, ako je repa alebo šalát. Zo zelene môžete vysadiť tymian, ktorý je zároveň preventívnym opatrením proti škodcom hlísta kapusty. Mnoho ľudí tiež pestuje mätu pre brokolicu v jej tieni dobre rastie a tiež odpudzuje škodlivé hmyz.

Susedia pre Peking a Pak Choi

Ide o najrýchlejšie zrejúce druhy kapusty a obdobie dozrievania je veľmi rýchle. tu stojí za to zasadiť koriander alebo kôpor vedľa, nevidím žiadne iné možnosti. Ak ste úplný exot a rozhodnete sa zasadiť daikon, potom ho vysaďte ďaleko od pekinského daikonu, sú z rovnakej čeľade a majú aj bežné choroby a škodcov.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť