Dusičnan vápenatý: čo to je a ako aplikovať hnojivo

Dusičnan vápenatý je najobľúbenejším hnojivom a záhradníci si ho vybrali z dobrého dôvodu. Hnojenie poskytuje najlepší štart pre sadenice a normalizuje pôdu. Je to užitočné najmä pre zeleninové plodiny.

Čo je dusičnan vápenatý?

Ide o dusíkaté hnojivo, ktoré obsahuje dusičnan vápenatý alebo inými slovami dusičnan vápenatý. Obsahuje 15% dusíka a 20-27% vápnika. Rastliny veľmi rýchlo absorbujú toto hnojivo, pretože sa dobre rozpúšťa vo vode. Toto hnojivo mám vždy po ruke v záhrade, dá sa skladovať dlho a zvyčajne nezostane zatuchnuté. Pomocou neho korene okamžite dostanú všetky potrebné látky a začnú aktívnejšie prijímať mikroelementy z pôdy.

Upozorňujeme, že ho musíte skladovať mimo vlhkosti, inak sa rýchlo stane nepoužiteľným.

Doplnok vápnika

Druhou zložkou okrem dusíka je vápnik. Jeho nedostatok vyvoláva okyslenie pôdy a rozvoj patogénnych mikroorganizmov. Pri nedostatku vápnika skrátka rastliny pociťujú depresiu. V častých prípadoch dochádza k hnilobe koreňov a apikálnej hnilobe, vaječníky rastú veľmi slabo alebo dokonca opadávajú.

Pre lepšie výsledky nezabúdajte na prihnojovanie popolom, len v kombinácii to prinesie bohatú úrodu.

Vápnik sa musí podávať v kombinácii, pretože kvôli nedostatku iných prvkov ho rastlina úplne neabsorbuje. K tomu môže prispieť aj prostredie rastliny. Napríklad, ak je slabá výmena vzduchu alebo je príliš horúco a pôda vysychá a samotný vápnik je neaktívny.

Ktoré plodiny hnojiť a ktoré nie?

Ak hovoríme o zelenine, potom takmer všetky plodiny obľubujú nie veľmi kyslé pôdy. To znamená, že jeho pridanie tam, kde je potrebná vysoká kyslosť, rastline len uškodí. Patria sem: vres, brusnica, brusnica a čučoriedka.

Kapusta vyžaduje veľa vápnika a dusíka, takže pri výsadbe sadeníc vložte do jamy 1 lyžičku. dusičnanu vápenatého. Ak ste na to nemali čas, potom po výsadbe môžete 15 g hnojiva zriediť v 10 litroch vody a zaliať ho ku koreňu.

Niekoľkokrát za sezónu bude užitočné kŕmiť paradajkami, paprikou a baklažánom v množstve 10 g na 10 litrov vody.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť