Emocionálna výmena vo vzťahoch: čo to je a prečo je také dôležité venovať tomu pozornosť?

Foto: z otvorených zdrojov

V skutočnosti len radšej vieme, že nám na sebe navzájom záleží.

Stalo sa vám už, že ste sa s partnerom pohádali pre maličkosti? Alebo ste sa dokonca pristihli pri myšlienke, že sa chcete niekomu zámerne dostať na dno?

Psychologička Marina Ivanova hovorí o emocionálnej výmene, bez ktorej si nemožno predstaviť žiadny vzťah.

Ide o zaujímavý fenomén emocionálnej výmeny vo vzťahoch. Typicky sa na začiatku vzťahu takáto výmena realizuje prostredníctvom flirtovania. Ale časom, keď vzťah trvá roky a k tomu sa pridáva každodenný život, deti, aférky, namiesto búrlivej korešpondencie v telefóne máme zoznamy s potravinami alebo suché fakty „Prídem neskoro v práci, večeru bez ja.“

A teraz sedíme a nemáme pocit, že kontakt v páre je udržiavaný. Takto z ničoho nič vznikajú tieto hádky, ktoré si potom vysvetľujeme buď ako nesprávne polohy hviezd, alebo PMS, alebo nešťastný deň v lunárnom kalendári. Ale v skutočnosti len radšej vieme, že si navzájom nie sme ľahostajní.

Je dôležité si to zapamätať

  • Ľudia majú tendenciu podvedome prežívať emócie rôznej intenzity a polarity, to znamená, že nemôžeme byť vždy šťastní alebo nešťastní. Intenzita emócií sa mení a striedanie podmienene pozitívnych a negatívnych emócií dáva životnú chuť, ako korenie do jedla.
  • Nie je potrebné organizovať svoj život tak, aby ste zabránili hádke. Pretože ovládanie je neskutočne vyčerpávajúce. A schopnosť konfliktu bez osobných urážok je veľmi užitočná zručnosť.
  • Netreba ale prilievať olej do ohňa, ak sa to vôbec dá uhasiť. Ak sa dokážete vyhnúť škandálu, bude to dobré rozhodnutie.
  • Zaujímajte sa jeden o druhého. Snažte sa komunikovať nielen o každodennom živote či práci, pretože to nám väčšinou bráni vidieť človeka nablízku a pomáha to budovať funkčné vzťahy.
Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť