Jednoduché frázy, ktoré pomôžu vášmu dieťaťu úspešne vyrásť: opakujte ich čo najčastejšie

Foto: z otvorených zdrojov

Psychológovia odporúčajú používať sedem špeciálnych fráz, ktoré pomôžu vychovať úspešného človeka.

Slová a reakcie dospelých, najmä rodičov, môžu byť veľmi silným stimulom pre rozvoj detí. Psychológovia odporúčajú používať sedem špeciálnych fráz, ktoré pomôžu vychovať úspešného človeka.

Týchto sedem fráz sa odporúča používať učiteľom a iným odborníkom oboznámeným s Montessori metódou výchovy detí. Aj keď nepoužívate žiadnu metódu, stojí za to ich vziať do úvahy, aby ste svoje dieťa vychovávali v harmónii a sebaláske.

Čo povedať svojmu dieťaťu

„Vyzeráš naštvane. Povedz mi o tom.“

Hoci všetci rodičia chcú, aby všetky negatívne pocity v ich dieťati čo najrýchlejšie zmizli, mali by sa naučiť aj reflektovať udalosti. Ak sa ponáhľate so zmenou témy, vaše dieťa sa nebude môcť naučiť cennú lekciu a zo situácie urobiť správne rozhodnutie.

„Potrebujem tvoju pomoc“

Táto fráza pomôže zvýšiť dôveru dieťaťa v seba, jeho vlastné silné stránky a dôležitosť. Mali by ste nájsť niečo, čo vaše dieťa zvládne čo najlepšie, a potom mu dať najavo, že oceňujete jeho talent. Aj keď je to len schopnosť zaviazať si šnúrky na topánkach alebo nakŕmiť mačku. Nechajte svoje dieťa cítiť sa ako odborník v tejto oblasti.

„Pamätám si, ako si sa naučil (robiť to a to)“

Batoľatá sa často cítia neisto, keď na niečom tvrdo pracujú, ale stále v tom nie sú dobré. Touto frázou rodičia pomôžu dieťaťu zapamätať si minulé zážitky: napríklad, ako zvládlo takú zložitú zručnosť, ako je zipsovanie alebo čistenie zubov. Pripomeňte jej, aké ťažké sa jej to zdalo kedysi a aké ľahké je teraz.

„Aj ja sa tak niekedy cítim“

Nehanbite sa ukázať svojim deťom, že ste so sebou nespokojní alebo prežívate ťažké emócie. Môžete napríklad hovoriť o tom, ako ste sa cítili, keď ste si obliekli košeľu dozadu, alebo keď ste sa stratili a meškali do práce. Pre deti sú ich rodičia superhrdinami, takže vedomie, že aj oni majú neistotu, im môže pomôcť vyrovnať sa s ich vlastnými strachmi.

„Milujem ťa takého/takého aký si“

Z akéhokoľvek dôvodu, keď sa dieťa cíti zle, potrebuje počuť, že ho milujete, bez očakávaní a výhrad. Pokúste sa vždy nájsť čas na to, aby ste objali svoje dieťa a povedali mu: „Milujem ťa.“

„Niektoré veci si vyžadujú veľa cviku“

Dieťa musí pochopiť, že niektoré veľmi zaujímavé alebo užitočné veci si vyžadujú veľa úsilia. Napríklad jazdiť na bicykli, učiť sa nový jazyk alebo vedieť kódovať – zvládnutie týchto vecí si vyžaduje čas. Dôraz by sa mal klásť skôr na opakovanie a tvrdú prácu ako na špeciálne vlohy alebo prirodzené schopnosti. To povzbudí vaše dieťa, aby prekonalo ťažkosti.

„Dobrá práca! Snažili ste sa zo všetkých síl a uspeli ste“

Ak svojmu dieťaťu neustále hovoríte, že je múdre, dieťa sa môže v budúcnosti báť zlyhania. Je lepšie ukázať, že si všímate jeho/jej sústredenie, vytrvalosť a vytrvalosť. Potom deti vedia, že je to v živote veľmi dôležité.

Ako nehovoriť: frázy, ktoré môžu ublížiť

Ak rodičia neustále používajú určité frázy, dieťa začne pochybovať o svojich pocitoch a vnímaní. Preto sa im pri komunikácii s bábätkom radšej vyhýbajte.

„Prestať plakať“

Možno, že keď je dieťa pol hodiny hysterické, je ťažké nájsť správne slová. Ale kvôli tomuto výrazu bude mať dieťa pocit, že jeho smútok alebo urážka nevníma. Ako človek starne, začne svoje emócie potláčať.

„Ukľudni sa“

Takáto fráza len zhoršuje úzkosť dieťaťa. Čím viac sa rodičia budú snažiť situáciu „znečistiť“, tým hlbšie sa do nej ponoria. Pamätajte, že toto slovo len zvyšuje paniku.

„Ponáhľaj sa“

Každý to už zrejme povedal svojmu dieťaťu aspoň raz, no funguje táto fráza? Žiaľ, dieťa to len privádza do stresu. Pokúste sa lepšie prediskutovať spôsob, ako sa v budúcnosti vyhnúť oneskoreniu.

„Nič zvláštne sa nestalo“

Ak je vaše dieťa rozrušené, znamená to, že je to pre neho dôležitá udalosť. Aj keď sa vám môže zdať, že pokazená hračka nie je vôbec problém, dieťa o tom ešte nevie. Tým, že to poviete, ukážete, že nerozumiete pocitom dieťaťa.

„Spadneš a zlomíš si krk“

Mnoho ľudí počulo túto frázu v detstve. Rodičia môžu povedať čokoľvek, aby prinútili svoje dieťa, aby prestalo robiť nebezpečné veci. Ale ak to preženiete, môže to viesť k obavám. Najlepšie je použiť realistickejšie výrazy.

„Urobím to pre teba“

Má vaše dieťa problém zaviazať si šnúrky na topánkach a vy to naozaj chcete urobiť zaňho? Nestojí to za to. Musí sa učiť sama.

„Chyť sa“

Toto je takzvaná paradoxná fráza. Vôbec to nepomôže upokojiť sa, ale viac znepokojuje deti. Nemajú pocit, že by museli riešiť svoju úzkosť.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť