Kala kvety, kedy je lepšie ich vykopať a ako ich uskladniť v zime

Kalasy sú kvety, ktoré plnia farbami celú záhradu, aby nás potešili každoročným kvitnutím, dôležité je pomôcť im prežiť zimu.

Pamätám si, keď som prvýkrát kúpil tieto kvety na sadenice v botanickej záhrade, dali mi veľmi dobré odporúčanie: vykopať kaly čo najneskôr, skoro s prvým mrazom. Koniec koncov, čím dlhšie sú hľuzy kaly na záhone, tým väčšie budú v budúcom roku počet stoniek kvetov v tomto prípade tiež nebude oveľa väčší. V posledných rokoch prichádza zima neskoro a kopanie prebieha už v polovici októbra.

Ako správne vykopať hľuzy kaly

Robí sa to v niekoľkých fázach, najskôr odrežeme listy, stonky necháme 7-8 cm vysoké Kalasy opatrne vykopeme a uchopíme väčšiu hrudku, aby sme neodrezali korienky lopatou.

Všetku zeminu zmyjeme pod tečúcou vodou, pričom najskôr odstránime čo najviac rukami.

Hrudky pôdy nemôžete poklepať, inak môžete odtrhnúť koreň, ktorý sa prilepil na pôdu.

Vizuálne skontrolujte každý koreň na poškodenie a hnilobu.

Teraz musíte pripraviť Callas na skladovanie; všetky hľuzy vložte do nádoby alebo plastovej krabice s dobrým prístupom vzduchu. Na spodok položte pár listov novín. Je dôležité sušiť kallasy pri teplote 15-20 stupňov, čo trvá 2-2,5 týždňa. Pri sušení je potrebné vylúčiť slnečné žiarenie.

Kala ľalie hľuzy kopanie na zimu

Po týždni môžete z cibúľ odrezať suché listy a po ďalšom týždni zastrihnúť korienky. Potom budú môcť Callasovia doplniť sily a oddýchnuť si.

Ak sú v matkinom záhone deti, nedajú sa oddeliť; V tomto čase ešte nevytvorili ochrannú vrstvu (film).

Teraz ho môžete odložiť na uskladnenie v pivnici alebo pivnici, hlavnou vecou je udržiavať optimálnu teplotu 5-7 stupňov. Skladujeme v suchých boxoch a mimo vlhkých a mokrých stien (ako som to zvykol robiť v pivnici).

Na jar si môžete zaobstarať kala, zohriať ich na slnku a vysadiť na záhony.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť