Kardiológ vymenoval 5 prípadov, kedy je absolútne zakázané merať krvný tlak

Foto: z otvorených zdrojov

Lekár neodporúča merať krvný tlak po fyzickej aktivite alebo konzumácii stimulantov.

Existujú pravidlá na vykonávanie akéhokoľvek postupu a merania. To isté platí pre meranie krvného tlaku tonometrom, existuje množstvo špecifických upozornení. Informovala o tom RBC-Ukraine s odvolaním sa na instagramovú stránku kardiologičky Victorie Kutovej.

Nemerajte po športe

Lekár neodporúča merať krvný tlak po fyzickej aktivite alebo konzumácii stimulantov. Je to preto, že užívanie stimulantov, ako je káva, čaj alebo nikotín, môže dočasne zvýšiť váš krvný tlak.

Krvný tlak je lepšie zmerať po pár minútach odpočinku.

Vyhnite sa netestovaným zariadeniam

Nemerajte tlak neodskúšanými prístrojmi. Prístroje na meranie tlaku musia byť pred použitím otestované a kalibrované.

Používanie netestovaných alebo poškodených nástrojov môže viesť k nepresným výsledkom.

Kožné rany

Nemerajte tlak na poškodenú alebo infikovanú pokožku. Ak sú na koži vredy alebo rany, meranie tlaku v týchto oblastiach môže byť nepohodlné alebo nesprávne.

Na meranie je lepšie vybrať si zdravú oblasť pokožky.

Nesprávna veľkosť manžety

Okrem toho by ste nemali merať krvný tlak s manžetou nesprávnej veľkosti. Je dôležité vedieť, že veľkosť tlakovej manžety by mala zodpovedať obvodu nadlaktia. Niekedy dokonca v tvare kužeľa.

Použitie nesprávnej veľkosti manžety môže viesť k nepresným výsledkom. Ak vám je výber veľkosti manžety nepríjemný, obráťte sa na svojho lekára.

Nemerajte často

Tiež by ste si nemali často merať krvný tlak, pretože nadmerné meranie spôsobuje stimuláciu nervového systému a zvyšuje úzkosť. Čo automaticky vedie k zvýšenému tlaku.

Krvný tlak je lepšie merať niekoľko dní ráno a večer v pokoji, aj keď sa cítite dobre, si údaje na posúdenie dynamiky zapisujte.

Keď meriate krvný tlak

  • Toto by sa malo vykonať na pokojnom mieste po 5 minútach odpočinku, v sede a opierajúc sa o operadlo stoličky, pričom obe nohy držte na podlahe.
  • 30 minút pred meraním krvného tlaku by ste nemali fajčiť, piť kávu alebo iné nápoje obsahujúce kofeín, piť alkohol a vykonávať intenzívne cvičenie.
  • Na meranie musíte použiť manžetu vhodnej veľkosti: štandardná je vhodná pre väčšinu ľudí (šírka – 12-13 cm a dĺžka – 35 cm)
  • Manžeta by mala byť umiestnená na ramene vo výške srdca, 2-3 cm nad lakťom, a paže by mala voľne spočívať na stole.
  • Zmerajte tlak aspoň dvakrát s intervalom 1 minúty a vypočítajte priemer.
Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť