Každý by ich mal mať. 11 najzdravších bylín a korenín na podporu zdravia

Foto: z otvorených zdrojov

Je známe, že korenené jedlá urýchľujú metabolizmus a môžu vám pomôcť schudnúť

Byliny a koreniny nie sú len zvýrazňovačmi chuti, ktoré dokážu premeniť bežné jedlá na chutné, ale majú aj množstvo živín, ktoré poskytujú množstvo zdravotných výhod. O tom píše Eat This, Not That.

Kurkuma

Kurkuma sa používa po stáročia a existujú dôkazy, že bola žiadaná už v 5. storočí. BC. Hlavná účinná látka kurkumy, kurkumín, pomáha znižovať zápal. Toto korenie sa spája so zníženým rizikom rakoviny, srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a neurologických degeneratívnych stavov. Takéto údaje poskytuje štúdia z roku 2023 publikovaná v International Journal of Molecular Sciences.

Kurkuma sa môže pridať do marinád alebo použiť na suché potieranie. Kurkumu vždy spárujte s čiernym korením alebo zdrojom zdravého tuku, aby ste zlepšili vstrebávanie kurkumínu.

kajenské korenie

Je známe, že korenené jedlá zrýchľujú váš metabolizmus a môžu vám pomôcť schudnúť. Hoci výskum nie je presvedčivý, existujú dôkazy na podporu kapsaicínu pri strate tuku. Kapsaicín je hlavnou aktívnou zložkou kajenského korenia. Je tiež zodpovedný za údajné zdravotné prínosy korenia.

Výskum z roku 2022 publikovaný v časopise Pharmaceuticals uvádza, že kapsaicín môže krátkodobo potlačiť chuť do jedla. Kapsaicín môže tiež zlepšiť črevný mikrobióm tým, že podporuje rast baktérií bojujúcich proti obezite.

Táto paprika sa môže pridávať do morských plodov, mäsa a dokonca aj do popcornu alebo marinád.

Bazalka

Bazalka pomáha telu prispôsobiť sa stresu a podporuje rovnováhu v tele a mysli. Štúdia z roku 2022 v Frontiers in Nutrition zistila, že užívanie extraktu z bazalky svätej po dobu dvoch mesiacov pomohlo účastníkom znížiť úroveň stresu a kvalitu spánku.

Treba poznamenať, že extrakty sú zvyčajne silnejšie ako samotná rastlina a pred vyvodením akýchkoľvek záverov o bazalke ako prostriedku na zmiernenie stresu alebo spánku je potrebné vykonať ďalší výskum.

Táto rastlina sa môže pridať do medu, hranolčekov a pikantných rezancov.

Zázvor

Zázvor obsahuje širokú škálu účinných zlúčenín, ako je gingerol, ktorý môže stimulovať vyprázdňovanie žalúdka a podporuje normálny pohyb stolice cez črevá.

Štúdia z roku 2019 v Foods zistila, že antioxidačné a protizápalové vlastnosti zázvoru chránia pred oxidačným stresom. Podľa štúdie obsahuje sušený a pražený zázvor viac antioxidantov ako čerstvý.

Škorica

Okrem protizápalových a antioxidačných účinkov pomáha škorica kontrolovať hladinu cukru v krvi. Pomáha tiež pečeni metabolizovať glukózu a môže pomôcť znížiť potrebu syntetického inzulínu u ľudí s cukrovkou 2. typu.

Jedna štúdia z roku 2009 v časopise Journal of Medicinal Food naznačuje, že škorica tiež pomôže zlepšiť citlivosť na inzulín a spomaliť intoleranciu glukózy po nekvalitnom nočnom spánku, keď hladina cukru v krvi zvyčajne stúpa.

Škorica tiež zlepšuje, ako mozog využíva inzulín, čo môže pomôcť pri niektorých neurologických degeneratívnych stavoch, ako je Alzheimerova choroba, tým, že kontroluje vysoké hladiny glukózy v krvi v mozgu.

Škoricu je možné posypať jablkovou omáčkou, pečivom a pridať do nápojov.

Oregano

Hlavné zložky oreganového oleja – karvakrol a tymol – pomáhajú predchádzať prenikaniu určitých vírusov do buniek tela a poskytujú určitú podporu imunitnému systému. Ukázala to štúdia Journal of Virology z roku 2020.

Čerstvé oregano je chutnejšie ako jeho sušené náprotivky a je skvelým doplnkom do šalátov, marinád, grilovaných jedál a slaného pečiva.

Čierne korenie

Čierne korenie pomáha telu lepšie absorbovať určité antioxidanty. Aktívna zlúčenina v čiernom korení, piperín, môže podľa správy z roku 2023 v Aging and Disease pomôcť liečiť neurologické poruchy súvisiace s vekom a starnutie mozgu.

Toto korenie sa dá pridať takmer do každého jedla a dodá mu výraznú chuť.

Rozmarín

Podľa štúdie Iranian Journal of Basic Medical Sciences z roku 2020 pomáhajú polyfenoly, typ antioxidantu v rozmaríne, znižovať zápal tým, že spomaľujú cytokíny, ktoré riadia zápalovú reakciu tela.

Rozmarín môžete pridať pri varení steakov, pomôže to naplniť mäso bylinkovou arómou. Hodí sa aj k restovanej zelenine a tofu.

Mäta pieporná

Výsledky z prehľadu kontrolovaných klinických štúdií z roku 2020 publikovaných v Clinical and Translational Science ukazujú, že mätový olej pomáha zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS) po jeho užívaní počas 12 týždňov.

Mätu možno pridať do čaju alebo studených nápojov.

Šalvia

V malej štúdii z roku 2003 v časopise Pharmacology, Biochemistry and Behavior sa šalvia spájala so zlepšenou pamäťou, najmä s okamžitým vybavovaním slov. Vedci zistili, že extrakt zo šalvie pomáha zlepšovať funkciu mozgu u ľudí s Alzheimerovou chorobou.

Šalviu možno pridať do grilovaného kuracieho mäsa a steakov, cestovín, pečenej zeleniny a dokonca aj polievok.

Cesnak

Štúdia z roku 2019 v Trends in Food Science & Technology ukazuje, že cesnak má antivírusové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť podporiť imunitu. Zlúčeniny síry v cesnaku pomáhajú zvyšovať imunitu stimuláciou neutrofilov alebo bielych krviniek, ktoré bojujú proti choroboplodným zárodkom.

Cesnak je výborným korením do mäsitých jedál, šalátov či toastov.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť