Keď je v strave priveľa ovocia: čo sa stane, ak ho skonzumujete priveľa?

Foto: z otvorených zdrojov

Plody majú nízky obsah tuku a sodíka a neobsahujú cholesterol

Napriek tomu, že ovocie obsahuje veľa vitamínov a mikroprvkov a je všeobecne považované za zdravé, niekedy ich škodí nielen nedostatočné množstvo v strave, ale aj nadmerné množstvo RBC-Ukrajina.

Výhody ovocia pre telo

Plody majú nízky obsah tuku a sodíka a neobsahujú cholesterol. Obsahujú veľa prospešných živín, ktorých väčšina ľudí nemá dostatok, najmä tie, ktoré sú uvedené nižšie.

Draslík

Draslík pomáha regulovať krvný tlak. Strava bohatá na ovocie, zeleninu a nízkotučné mliečne výrobky môže znížiť krvný tlak.

Potravinová vláknina

Vláknina pomáha znižovať cholesterol, znižuje riziko srdcových ochorení a podporuje dobré trávenie. Vláknina sa nachádza v celom alebo nakrájanom ovocí, ale takmer žiadna sa nenachádza v šťave.

Diétna vláknina vám pomáha cítiť sa dlhšie sýty, čo pomáha kontrolovať hmotnosť. Spomaľujú aj trávenie a uvoľňovanie cukru do krvi. Tým sa zabráni náhlym skokom a poklesom hladiny cukru.

Vitamín C

Tento vitamín podporuje rast a opravu telesného tkaniva, lieči zranenia, podporuje zdravie ústnej dutiny a pomáha telu vstrebávať železo.

foláty

Foláty pomáhajú telu produkovať silné červené krvinky, metabolizovať bielkoviny a rozkladať aminokyselinu homocysteín (čo môže viesť k ochoreniu srdca). Sú dôležité aj počas tehotenstva.

Riziká nadmerného používania

Ovocie obsahuje prírodný cukor a niektoré druhy sú dosť kalorické. Odborníci však tvrdia, že cukor, ktorého by ste sa mali obávať, je ten, ktorý sa pridáva do nápojov, dezertov a iných jedál.

Ak sa však konzumuje v príliš veľkých porciách, nadmerné množstvo ovocného cukru môže viesť k zdravotným problémom, ako sú:

  • nabrať váhu;
  • cukrovka;
  • komplikácie pri ochoreniach pankreasu a obličiek;
  • kazu;
  • nedostatok vitamínu B12, vápnika, vitamínu D a omega-3 mastných kyselín.

Pomalá konzumácia cukru, napríklad prostredníctvom pevných potravín alebo konzumácia sladkých potravín rozložených v čase, môže umožniť črevám účinne kontrolovať množstvo, ktoré sa dostane do pečene.

Ak sa však prijme príliš veľa cukru na to, aby ho tenké črevo spracovalo naraz, napríklad pri pití tekutých zdrojov cukru, ako je džús, hladiny v pečeni sa môžu zvýšiť. To sťažuje pečeni spracovanie cukru a môže spôsobiť stav nazývaný metabolický syndróm. Niektorí ľudia sú navyše alergickí na určité ovocie, konkrétne na bielkoviny v nich alebo fruktózu.

V takýchto prípadoch môže konzumácia ovocia viesť k alergickej reakcii, ako je začervenanie a v závažných situáciách k anafylaktickému šoku.

Hoci ovocie je dôležitým zdrojom sacharidov, ak zjete viac sacharidov, ako ich po jedle alebo občerstvení spálite, nadbytok môže poháňať existujúci telesný tuk alebo zvyšovať zásoby telesného tuku. Navyše kombinácia veľkého množstva tekutín, vlákniny a určitých cukrov pri konzumácii príliš veľkého množstva ovocia môže mať prirodzený laxatívny účinok, ktorý môže u niektorých ľudí viesť k hnačke.

Koľko ovocia by ste mali jesť?

Všeobecné odporúčanie Národnej zdravotnej služby Spojeného kráľovstva pre príjem ovocia je aspoň 400 g denne alebo päť 80 g porcií.

Konzumácia aspoň takého množstva ovocia môže pomôcť zlepšiť celkové zdravie a pohodu. Nie je to však nevyhnutne ideálne množstvo pre každého.

Individuálne potreby čerstvého ovocia a zeleniny sa môžu líšiť v závislosti od:

  1. rast;
  2. hmotnosť;
  3. rod;
  4. Vek;
  5. fyzická aktivita;
  6. zdravotný stav.

Je potrebné zvážiť aj tehotenstvo, dojčenie a chronické zdravotné ťažkosti, ako je cukrovka alebo ochorenie obličiek.

Ideálne množstvo ovocia v strave by preto malo byť zvolené podľa odporúčaní lekára ohľadom jednotlivých hladín cukru a sacharidov a kontraindikácií. Zistenia výskumu sú navyše upokojujúce – hoci jesť príliš veľa čohokoľvek môže byť škodlivé, je nepravdepodobné, že človek zje príliš veľa ovocia.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť