Kedy pokrstiť dieťa v roku 2024: priaznivé dni, v akom veku je lepšie

Foto: z otvorených zdrojov

Podľa cirkevných pravidiel sa krst môže vykonávať v ktorýkoľvek deň v roku. Do sviatosti nezasahuje ani prísny pôst, ani cirkevné sviatky.

Rodičia, ktorí sa hlásia ku kresťanstvu, uvažujú o pokrstení svojho dieťaťa, aby mu poskytli duchovného strážcu a chránili ho pred zlými silami.

Treba si uvedomiť, že nepokrstení ľudia nesmú prijímať sväté prijímanie v kostole a nemôžu vykonávať svadobný obrad.

Kedy môže byť pokrstené dieťa v roku 2024?

Podľa cirkevných pravidiel sa krst môže vykonávať v ktorýkoľvek deň v roku. Do sviatosti nezasahuje ani prísny pôst, ani cirkevné sviatky.

Naši predkovia verili, že ak pokrstíte dieťa na Vianoce alebo Troch kráľov, dá mu to šťastný osud, zdravie a prosperitu. Niektoré cirkvi však nemusia v určitých dňoch vykonávať krst kvôli neprítomnosti kňaza alebo iným rituálom, takže si tento úsvit musíte skontrolovať.

Častejšie sa moderní rodičia rozhodnú vykonať sviatosť krstu v deň voľna v týždni, keď nemusia ísť do práce. Populárne sú aj utorok a štvrtok. Niektorí veria, že táto tradícia sa vyvinula, pretože streda a piatok sú pre veriacich pôstnymi dňami, a preto by bolo nesprávne mať po krste hostinu.

Často si tiež vyberajú dátum podľa svätých alebo Luny – to sú pravoslávne kalendáre s dátumami, kedy sa uctieva pamiatka niektorých svätých. Napríklad, ak ste dali svojmu synovi meno Michail, potom môže byť pokrstený v deň svojich menín: 11. januára, 14. februára, 10., 14. marca, 16. apríla, 2., 7., 21., 23., 15., 31., 4. júla. , 7, 29 , 12. august, 6. september, 2. október, 8. november, 17., 22. december, 18. december.

Ak v kalendári nie je meno, môžete si vybrať spoluhláskové meno a podľa neho nastaviť dátum krstu. Tieto pravidlá nie sú povinné, ale môžete sa na ne spoľahnúť.

V akom veku je lepšie krstiť dieťa?

Tradične sa obrad krstu vykonáva po 40 dňoch veku dieťaťa. Toto pravidlo však súvisí len s tým, že podľa cirkevných tradícií je rodiaca žena považovaná za „nečistú“ a nemôže vstúpiť do kostola. Tieto obmedzenia však moderná cirkev vyvracia.

Ak je dieťa vážne choré, cirkev žiada, aby bola sviatosť krstu vykonaná čo najskôr. Tu si matka sama môže vybrať, či bude pri krste prítomná alebo nie. Kňaza si môžete pozvať aj k sebe domov.

Podľa Biblie musí človek pochopiť, že chce byť pravoslávny a vedome prijať vieru. Z týchto dôvodov niektorí rodičia odkladajú krst až do uvedomelejšieho veku, aby si dieťa mohlo vybrať vlastnú cestu životom. Cirkevné pravidlá povoľujú krst v akomkoľvek veku.

Ale psychológovia hovoria, že najlepší čas na krst dieťaťa je 1,5-2 mesiacov. V tomto období sa už bábätko po narodení adaptovalo, no väčšinu života trávi spánkom a nie je ešte opatrné voči cudzím ľuďom. Preto v tomto veku deti väčšinou znášajú krst lepšie.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť