Kedy zasiať kapustu na sadenice a do zeme

Bez kapusty v záhrade je to rovnaké ako stôl bez chleba. Hlavná zelenina do šalátov a polievok sa oplatí pestovať s rezervou na zimu. Kapusta sa zvyčajne pestuje v sadeniciach. Odrody kapusty sa delia na skoré, stredné a neskoré. Neskoré odrody sa vždy vysievajú ihneď na otvorenom teréne.

Optimálne dátumy výsevu kapusty pre stredné pásmo a Moskovský región

Načasovanie výsevu kapusty do sadeníc:

biela a červená kapusta – pre hybridy a skoré odrody – 10. – 20. marca, pre stredné a neskoré odrody – 10. – 30. apríla – siatie začína v polovici marca a koncom mája – od polovice marca do konca mája; interval 10-20 dní – od polovice apríla do konca mesiaca kapusta z kalerábu – od polovice marca do konca júna – pre skoré odrody od 10. do 30. marca; stredne zrejúce odrody – od 15. marca do 15. apríla , pre neskoré dozrievanie od 1. apríla do 15. apríla.

Dátumy dozrievania kapusty podľa odrody

V marci je čas zasiať skorú kapustu na sadenice od apríla môžete zasiať kapustu so stredným dozrievaním. Do konca apríla si nenechajte ujsť výsev neskorých odrôd bielej kapusty.

Odrody skorého kalerábu a bielej kapusty môžeme vysievať koncom apríla priamo do zeme. Aby ste to dosiahli, musíte vytvoriť optimálne podmienky a nezabudnite pokryť posteľ filmom.

Stredná sezóna kapusta dozrieva za 85-100 dní. Odporúča sa ich vysádzať nie na skladovanie, ale na rýchlu spotrebu. Urobte si napríklad kyslú kapustu alebo ju nakladajte. Koniec koncov, práve tieto odrody tvoria najchutnejšie jedlo.

Výsadba sadeníc neskorých odrôd kapusty na otvorenom priestranstve by mala tiež brať do úvahy skutočnosť, že úplné dozrievanie trvá 130 dní. Táto odroda je najproduktívnejšia a môže sa skladovať celú zimu.

Ľudové znaky na pestovanie kapusty

Okrem lunárneho kalendára existuje názor, že kapusta sa nesadí v piatok a zber by sa nemal robiť v stredu. Neviem, ako táto viera vznikla, ale mnohí záhradníci sa jej stále držia. Predpokladá sa, že kapusta vysadená v priaznivý deň v týždni porastie lepšie a hlávka kapusty bude väčšia.

Na výsadbu odporúčam vybrať najproduktívnejšie odrody kapusty Pestujem ich už veľa rokov a nikdy ma nesklamali.

Stredná sezóna kapusta

Zvyknem vysádzať odrody kapusty v záhrade skôr, keď sa pôda zahreje aspoň na 5 stupňov, pretože samotná kapusta toleruje nízke teploty.

Pri výsadbe sadeníc na otvorenom teréne dbajte na ich farbu a počet pravých listov. Malo by ich byť aspoň 5. Potom sa kapusta v záhrade dobre zakorení.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť